Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Jarzyna z ogórków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 884733" data-attributes="member: 10341"><p>Wykorzystuję sezon ogórkowy na robienie przetworów, gotowanie zup, robienie sałatek i podawanie do mięs jarzyny z ogórków. Ten przepis, z miesięcznika Ty i Ja, jest dość nietypowy, bo ogórki będą duszone, ale zapewniam Was, że efekt jest doskonały.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg ogórków - wybierać &quot;smukłe&quot;, bez dużej ilości pestek</p><p> 5 - 7 dkg masła</p><p>4 - 5 łyżek białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)</p><p>łyżeczka cukru</p><p>sól i pieprz</p><p>1/2 filiżanki kwaśnej śmietany</p><p>ew. skąpa 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej (brałam pszenną)</p><p>3 łyżeczki drobno posiekanego koperku (może być więcej)</p><p></p><p>Ogórki obieramy, kroimy na plastry około 3 cm grubości i podduszamy przez 10 minut w maśle. Po tym czasie dodajemy wino, cukier oraz soli i pieprzu do smaku. Na małym ogniu dusimy dalsze 15 - 20 minut. Gdy ogórki są miękkie podprawiamy je śmietaną z mąką ( ja wolę pszenną), podgrzewamy i raz tylko zagotowujemy. Tuż przed podaniem mieszamy z koperkiem i podajemy do gotowanych i smażonych mięs, ziemniaków, ryżu na sypko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 884733, member: 10341"] Wykorzystuję sezon ogórkowy na robienie przetworów, gotowanie zup, robienie sałatek i podawanie do mięs jarzyny z ogórków. Ten przepis, z miesięcznika Ty i Ja, jest dość nietypowy, bo ogórki będą duszone, ale zapewniam Was, że efekt jest doskonały. [B]Składniki [/B]1 kg ogórków - wybierać "smukłe", bez dużej ilości pestek 5 - 7 dkg masła 4 - 5 łyżek białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne) łyżeczka cukru sól i pieprz 1/2 filiżanki kwaśnej śmietany ew. skąpa 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej (brałam pszenną) 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku (może być więcej) Ogórki obieramy, kroimy na plastry około 3 cm grubości i podduszamy przez 10 minut w maśle. Po tym czasie dodajemy wino, cukier oraz soli i pieprzu do smaku. Na małym ogniu dusimy dalsze 15 - 20 minut. Gdy ogórki są miękkie podprawiamy je śmietaną z mąką ( ja wolę pszenną), podgrzewamy i raz tylko zagotowujemy. Tuż przed podaniem mieszamy z koperkiem i podajemy do gotowanych i smażonych mięs, ziemniaków, ryżu na sypko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Jarzyna z ogórków
Bottom