- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Ta salatka to prawdziwie jesienny melanz skladnikow, kolorow i smakow. Mialam rowniez upieczona piers kurczaka, pokroilam ja w spora kostke i dodalam do piekacych sie warzyw. Bardzo tresciwe danie, z pieca, prawie jednogarnkowe.
125g farro*
ok.500g dyni, obranej i pokrojonej w duza kostke
1-2 papryki, pokrojone w kostke
1-2 cebule czerwone, w osemki
10 zabkow czosnku, w lupince
20-30 kasztanow, moje byly uprzednio upieczone i obrane
ziola, przyprawy ulubione
sol pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
natka pietruszki, posiekana z grubsza
opcjonalnie upieczona korona kurczaka, pokrojona na kawalki
Ugotowlam ziarna farro z odrobina soli al dente. Odcedzilam i odstawilam.
Piec rozgrzalam do 200C. Na duzej blasze do pieczenia ulozylam kawalki dyni, czastki papryki, cebule i zabki czosnku. Skropilam oliwa i octem balsamicznym, dodalam ziola i przyprawy, przemieszalam i wstawilam do pieca na 20 min. Gdy warzywa juz zmiekly, dodalam kasztany i kawalki kurczaka. Pieklam kolejne 10 min.
Gotowe warzywa wraz z sokami z pieczenia wylozylam do polmiska z farro, czosnek wycisnelam ze skorupek, przemieszalam delikatnie. Doprawilam raz jeszcze i skropilam sokiem z cytryny, chociaz wlasciwy vinaigrette tez tu bedzie pasowac idealnie. Psypalam zielona pietruszka.
Zamiast farro mozna uzyc innych sporych ugotowanych ziaren, np kamut lub orkisz jest rowniez pyszny. Nawet peczak.
Oczywiscie zamiast kurczaka mozna dodac cokolwiek innego proteinowego (ryba, boczek, kawalaki kielbas, pulpety). Halloumi swietnie sie sprawdzi w wersji bezmiesnej. Swietnie beda pasowac wszelkiego typu wege kulki, np falafel, kulki ze slodkich ziemniakow etc. Polecam
* farro to odmiana pszenicy, zwana plaskurka lub emmer (Triticum dicoccon). yrsa, dziekuje za polska nazwe
125g farro*
ok.500g dyni, obranej i pokrojonej w duza kostke
1-2 papryki, pokrojone w kostke
1-2 cebule czerwone, w osemki
10 zabkow czosnku, w lupince
20-30 kasztanow, moje byly uprzednio upieczone i obrane
ziola, przyprawy ulubione
sol pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
natka pietruszki, posiekana z grubsza
opcjonalnie upieczona korona kurczaka, pokrojona na kawalki
Ugotowlam ziarna farro z odrobina soli al dente. Odcedzilam i odstawilam.
Piec rozgrzalam do 200C. Na duzej blasze do pieczenia ulozylam kawalki dyni, czastki papryki, cebule i zabki czosnku. Skropilam oliwa i octem balsamicznym, dodalam ziola i przyprawy, przemieszalam i wstawilam do pieca na 20 min. Gdy warzywa juz zmiekly, dodalam kasztany i kawalki kurczaka. Pieklam kolejne 10 min.
Gotowe warzywa wraz z sokami z pieczenia wylozylam do polmiska z farro, czosnek wycisnelam ze skorupek, przemieszalam delikatnie. Doprawilam raz jeszcze i skropilam sokiem z cytryny, chociaz wlasciwy vinaigrette tez tu bedzie pasowac idealnie. Psypalam zielona pietruszka.
Zamiast farro mozna uzyc innych sporych ugotowanych ziaren, np kamut lub orkisz jest rowniez pyszny. Nawet peczak.
Oczywiscie zamiast kurczaka mozna dodac cokolwiek innego proteinowego (ryba, boczek, kawalaki kielbas, pulpety). Halloumi swietnie sie sprawdzi w wersji bezmiesnej. Swietnie beda pasowac wszelkiego typu wege kulki, np falafel, kulki ze slodkich ziemniakow etc. Polecam
* farro to odmiana pszenicy, zwana plaskurka lub emmer (Triticum dicoccon). yrsa, dziekuje za polska nazwe
Ostatnią edycję dokonał moderator: