Dzisiaj znów zaczynam od zdjęć. Najwyższa pora, żeby upiec to jesienne ciasto z ostatnimi owocami.
Składniki
25 dkg mąki krupczatki
25 dkg masła
14 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
Owoce
0,5 kg jabłek
0,5 kg śliwek węgierek
Ponadto
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania
masło do tortownicy
kilka łyżek bułki tartej
Zagniatamy kruche ciasto i owinięte w folię spożywczą chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Śliwki przepoławiamy wzdłuż i odrzucamy pestki. Ciasto wyjmujemy, odkrawamy 2/3 i wykładamy nim wysmarowaną i posypaną bułką tortownicę o średnicy 22 cm. Posypujemy ciasto suto bułką tartą i układamy na nim połowę wymieszanych owoców. Na owocach rozsypujemy skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, znów posypujemy bułką i kładziemy drugą warstwę owoców. Te z kolei znów oprószamy bułką i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Pieczemy w dobrze nagrzanym (190 st.) piekarniku przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


Składniki
25 dkg mąki krupczatki
25 dkg masła
14 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
Owoce
0,5 kg jabłek
0,5 kg śliwek węgierek
Ponadto
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania
masło do tortownicy
kilka łyżek bułki tartej
Zagniatamy kruche ciasto i owinięte w folię spożywczą chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Śliwki przepoławiamy wzdłuż i odrzucamy pestki. Ciasto wyjmujemy, odkrawamy 2/3 i wykładamy nim wysmarowaną i posypaną bułką tortownicę o średnicy 22 cm. Posypujemy ciasto suto bułką tartą i układamy na nim połowę wymieszanych owoców. Na owocach rozsypujemy skórkę pomarańczową i cukier waniliowy, znów posypujemy bułką i kładziemy drugą warstwę owoców. Te z kolei znów oprószamy bułką i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Pieczemy w dobrze nagrzanym (190 st.) piekarniku przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.