Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Jesienne tiramisu z dynia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1550233" data-attributes="member: 1142"><p>Dla tych, ktorzy tak jak ja kochaja dynie na slodko, deser ten bedzie na gorze listy ulubionych. Na dodatek korzenne aromaty przypominaja o zblizajacych sie swietach.</p><p></p><p><strong>3 lyzki bourbonu, rumu, koniaku (uzywam Grand Marnier lub 60% Stroha)</strong></p><p><strong>1 szklanka bardzo mocnej kawy</strong></p><p><strong>biszkopty savoiardi (zuzylam prawie cala duza paczke)</strong></p><p><strong>500g upieczonej, zmiksowanej dyni, puree ma byc geste</strong></p><p><strong>1/2 szklanki jasnego muscovado</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki cynamonu</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki imbiru</strong></p><p><strong>1/4 lyzeczki swiezo startej galki</strong></p><p><strong>500g mascarpone, cale duze opakowanie</strong></p><p><strong>500ml smietanki kremowej</strong></p><p><strong>ponadto: dwie czubate lyzki kakao i 2 lyzeczki cynamonu</strong></p><p></p><p>Kwadratowa foremke 20cm, z ruchomym dnem, wykladam folia kuchenna, tak aby z kazdej strony wystawaly konce.</p><p></p><p>Alkohol wlewam do przestudzonej kawy.</p><p>Dno foremki wykladam pierwsza warstwa maczanych w kawie biszkoptow i odstawiam.</p><p>W jeden misce ubijam smietane, w drugiej mascarpone, lacze i dodaje przyprawy i cukier, przesiewajac je przez sito. Odkladam kilka lyzek do miseczki, a do reszty, nadal ubijajac, dodaje puree z dyni. Gdy calosc jest jednolita wykladam czesc masy na biszkopty, posypuje (przez sito) kakao, potem cynamonem i ukladam kolejna warstwe biszkoptow. Na ostatniej rozsmarowuje zarezerwowana biala mase. Konce folii zakladam na wierzch deseru i chlodze przez noc.</p><p></p><p>Przed krojeniem wierzch mozna posypac kakao, orzechami, granola. do masy serowo0dyniowej mzna dodac ekstrakt pomaranczowy na przyklad.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1550233, member: 1142"] Dla tych, ktorzy tak jak ja kochaja dynie na slodko, deser ten bedzie na gorze listy ulubionych. Na dodatek korzenne aromaty przypominaja o zblizajacych sie swietach. [B]3 lyzki bourbonu, rumu, koniaku (uzywam Grand Marnier lub 60% Stroha) 1 szklanka bardzo mocnej kawy biszkopty savoiardi (zuzylam prawie cala duza paczke) 500g upieczonej, zmiksowanej dyni, puree ma byc geste 1/2 szklanki jasnego muscovado 1/2 lyzeczki cynamonu 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki swiezo startej galki 500g mascarpone, cale duze opakowanie 500ml smietanki kremowej ponadto: dwie czubate lyzki kakao i 2 lyzeczki cynamonu[/B] Kwadratowa foremke 20cm, z ruchomym dnem, wykladam folia kuchenna, tak aby z kazdej strony wystawaly konce. Alkohol wlewam do przestudzonej kawy. Dno foremki wykladam pierwsza warstwa maczanych w kawie biszkoptow i odstawiam. W jeden misce ubijam smietane, w drugiej mascarpone, lacze i dodaje przyprawy i cukier, przesiewajac je przez sito. Odkladam kilka lyzek do miseczki, a do reszty, nadal ubijajac, dodaje puree z dyni. Gdy calosc jest jednolita wykladam czesc masy na biszkopty, posypuje (przez sito) kakao, potem cynamonem i ukladam kolejna warstwe biszkoptow. Na ostatniej rozsmarowuje zarezerwowana biala mase. Konce folii zakladam na wierzch deseru i chlodze przez noc. Przed krojeniem wierzch mozna posypac kakao, orzechami, granola. do masy serowo0dyniowej mzna dodac ekstrakt pomaranczowy na przyklad. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Jesienne tiramisu z dynia
Top
Bottom