Jesiotr

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,270
1,832
113
Składniki:
700-1000 g filetowanego jesiotra ze skórą
250 ml białego octu winnego + 250 ml wody
1 cytryna, sól, biały pieprz
700 ml białego, półwytrawnego wina
2 łyżki ( ok. 30 g) masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany + 1 kopiata łyżka mąki pszennej
cukier do smaku

Wykonanie:
Najpierw trzeba zagotować około pół litra białego octu winnego 3% ( czyli szklanka wody i szklanka octu , może być jabłkowy) i wrzącym zalać ułożony w misce kawałek/kawałki ryby, przykryć i odstawić. Po ostygnięciu następuje najmniej sympatyczna czynność ? zdejmowanie skóry. Skóra jest gruba i pokryta rogowymi wypustkami. Ręka się ślizga, bo co prawda ocet ściął śluz pokrywający świeżą rybę, ale nadal jest ślisko i trzeba ostrożnie operować nożem, choć większych problemów z oddzielaniem skóry nie miałam.
Oczyścić z resztek ości. Opłukać, pokroić na porcje i posolić. Odstawić. Przełożyć rybę do garnka. Zalać winem i dołożyć cytrynę w plastrach. Dodać masło. Przykryć i zagotować, a potem zmniejszyć płomień i niech sobie mruga jeszcze 5 minut. Zgasić, wyjąć plasterki cytryny ( jak postoi dłużej, to w sosie będzie nieprzyjemna goryczka) i kawałki ryby do innego naczynia.
Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić gorącym płynem i z powrotem wlać do garnka. Całość zagotować mieszając, żeby sos pozostał gładki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przełożyć rybę z powrotem do sosu i całość zagrzać.

Ryba jest fantastyczna w smaku i strukturze. Bardzo delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach, ale zwarta na talerzu, nie rozpada się na pojedyncze włókna. Soczysta, pięknie w swoim naturalnym smaku wspomożona winem i cytryną. Warta swojej ceny.

Można w ten sam sposób przygotować tołpygę, która ma wiele zalet: nie ma śluzu ( ale oparzanie octem zalecam i zdejmowanie skory), jest stosunkowo łatwo dostępna, cena jej znacznie przyjaźniejsza niż jesiotra i tylko te drobne ości psują przyjemność. Coś za coś.

Podawać z blinami ( klasyka rosyjska), gotowanymi ziemniakami ( klasyka polska) lub kaszą jaglaną ( klasyka qd
icon_mrgreen.gif
)

Lektury: 'Kuchnia narodów Rosji", Disslowa 'Jak gotować', Śleżańska 'Kuchnia wielkopolska' i Monatowa, Marciszewska, Szymanderska i tak dalej...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy