Jeszcze jedna zupa z czerwonej soczewicy

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
skladniki na dwie porcje

140g soczewicy czerwonej
3 zabki czosnku
1 papryczka chili czerwona
1 papryczka chili zielona
25g imbiru swiezego
1 cebula dymka
1 cebula biala
1 cebula czerwona
400ml bulionu warzywnego
15g masla
1 mala laska cynamonu
1/2 lyzeczki kapsulek kardamonu zielonych
1/2 lyzeczki gozdzikow calych
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu ziarenek
1 lisc laurowy
1 lyzeczka nasion cebuli
szczypta kurkumy, kuminu i ostrej papryki
sol, pieprz, cukier

2 zabki czosnku obrac pokroic na kawalki, cebule biala i imbir tez(imbir drobniej), papryczki chili pozbawic nasion i pokroic tez na male kawaleczki
kapsulki kardamonu,laske cynamonu, gozdziki, pieprz, lisc laurowy wpakowac do takiego siteczka zamykanego na wiorki herbaciane
w garnku zagotowac 300ml wody, wrzucic to siteczko, pokrojony czosnek, cebule, imbir i papryczki dodac po szczypcie kurkumy, kuminu i ostrej papryki i gotowac 10 minut
po tym czasie wyjac siteczko, dodac oplukana soczewice i bulion, gotowac na malym ogniu ok. 15 minut, na koniec zmiksowac, przyprawic sola, pieprzem i cukrem, dolac bulionu zeby otrzymac zadana konsystencje

na patelni rozgrzac maslo, wrzucic na nie nasiona cebuli i smazyc ok. 1 minuty mieszajac, potem dodac pokrojona w kosteczke czerwona cebule, pozostaly zabek czosnku tez w kosteczke i cebule dymke w krazki, smazyc do lekkiego zbrazowienia, wszystko wrzucic do zupy

SMACZNEGO!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy