- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0


Deser można przygotować w jednej tortownicy (22 cm średnicy) lub, tak jak ja, w pucharkach.
Deser straciatella (8 porcji)
Spód
* 150g maślanych herbatników
* 60g masła
Herbatniki drobno pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), masło roztopić. Wymieszać składniki w misce, wyłożyć na dno pucharków lub szklaneczek, lekko dociskając.
Masa straciatella
* 20g żelatyny w proszku
* 50ml mleka
* 400g dowolnego kremowego serka śmietankowego
* 500g jogurtu naturalnego
* 5-6 łyżek cukru pudru
* ziarenka z jednej laski wanilii
* 70g czekolady, posiekanej
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do ostygnięcia.
Serek, jogurt, cukier i wanilię włożyć do miski, ubijać mikserem (ok. 5 minut) lub trzepaczką rózgą (ok. 10-15 minut), aż masa będzie lekka i bardzo puszysta. Dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Wsypać czekoladę i wymieszać. Wlać do pucharków z warstwą ciasteczkową, wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny do zastygnięcia.
Mus truskawkowy
* 10g żelatyny w proszku
* 50ml gorącej wody
* 500g truskawek
* sok z połowy cytryny
* 2 łyżki cukru
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na mus, wlać do rondelka, dodać sok z cytryny i żelatynę i podgrzewać ok. 3-4 minuty ciągle miksując blenderem. Nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić, wylać na zastygniętą masę serową.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.