Jogurtowa pianka straciatella z musem truskawkowym

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
S8001810a.jpg S8001841a.jpg

Deser można przygotować w jednej tortownicy (22 cm średnicy) lub, tak jak ja, w pucharkach.

Deser straciatella (8 porcji)

Spód
* 150g maślanych herbatników
* 60g masła

Herbatniki drobno pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), masło roztopić. Wymieszać składniki w misce, wyłożyć na dno pucharków lub szklaneczek, lekko dociskając.

Masa straciatella
* 20g żelatyny w proszku
* 50ml mleka
* 400g dowolnego kremowego serka śmietankowego
* 500g jogurtu naturalnego
* 5-6 łyżek cukru pudru
* ziarenka z jednej laski wanilii
* 70g czekolady, posiekanej

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do ostygnięcia.
Serek, jogurt, cukier i wanilię włożyć do miski, ubijać mikserem (ok. 5 minut) lub trzepaczką rózgą (ok. 10-15 minut), aż masa będzie lekka i bardzo puszysta. Dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Wsypać czekoladę i wymieszać. Wlać do pucharków z warstwą ciasteczkową, wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny do zastygnięcia.

Mus truskawkowy
* 10g żelatyny w proszku
* 50ml gorącej wody
* 500g truskawek
* sok z połowy cytryny
* 2 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na mus, wlać do rondelka, dodać sok z cytryny i żelatynę i podgrzewać ok. 3-4 minuty ciągle miksując blenderem. Nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić, wylać na zastygniętą masę serową.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Załączniki

• S8001841a.jpg
    S8001841a.jpg
    182.7 KB · Wyświetleń: 3
  • S8001810a.jpg
    S8001810a.jpg
    214 KB · Wyświetleń: 3

anusia1992

Member
Mar 18, 2009
4
0
0
pewnie to idiotyczne pytanie, ale ten serek śmietankowy do masy straciatella, to jaki ma być? chodzi o taki homogenizowany? tylko z nich tak to są waniliowe...
bo zdjęcia wyglądają strasznie apetycznie i chciałam zrobić coś takiego na urodzinki:)

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
anusia1992 @ 29 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=868766pewnie to idiotyczne pytanie, ale ten serek śmietankowy do masy straciatella, to jaki ma być? chodzi o taki homogenizowany? tylko z nich tak to są waniliowe...
bo zdjęcia wyglądają strasznie apetycznie i chciałam zrobić coś takiego na urodzinki:)
Wcale nie idiotyczne, mogłam lepiej opisać.

Może być homogenizowany, waniliowy lub naturalny. Dosmaczysz sobie na swój smak.
icon_smile.gif

Można albo w pucharkach albo w tortownicy. Jeśli w tortownicy to wykładasz dno pokruszonymi herbatnikami z masłem, ugniatasz porządnie i na to masa
icon_smile.gif

Smacznego.

anusia1992

Member
Mar 18, 2009
4
0
0
bardzo dziękuję za szybciutką odpowiedź. Nie zdążyłam odpisać wczoraj, bo tata zmusił mnie do wyłączenia komputera, chwilkę po tym jak go włączyłam, z powodu burzy. Deserek będę tworzyć w piątek, dam znać jak wyjdzie:)

anusia1992

Member
Mar 18, 2009
4
0
0
zapomniałam napisać... zdjęcia nie mam, bo także zapomniałam... robiłam w tortownicy, w smaku wyszła bardzo dobre, tylko pierwszego dnia konsystencja była zupełnie ie taka, rozwalała się. następnego było lepiej, choć może do końca to pianka nie była, ale w smaku naprawdę dobra. A mus się udał bez problemu (może dlatego że mama robił) i był pyszny
icon_smile.gif

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Dawno nikt tu nie zaglądał, a przepis bardzo ciekawy. Może ktoś się skusi, a może to nawet będę ja
icon_mrgreen.gif

Weszłam niedawno w posiadanie blendera ręcznego i wszystko, co zawiera jakikolwiek mus w składzie aż do mnie krzyczy, najchętniej używałabym go cały czas
rofl.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
o to to to to to! ide robic
icon_mrgreen.gif

edit: juz siedzi w lodowce
icon_biggrin.gif
probowalam wersje dla wegetarian - czyli zamiast zelatyny - 4g Agaru - zobaczymy czy wyszlo bo Agar to skomplikowana machina - przy obnizeniu temperatury szybko sie scina i robia sie grudki. Ah i moja sugstia - dodac wanilie do cieplego mleka - uwolni sie ladny aromat
icon_biggrin.gif

edit2: hmmm....cos mi Agar jednak nie zadzialal - coz - potwierdzilam tylko regule ze do niegotowanych deserow sie on nie nadaje
icon_frown.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy