Jogurtowe ciasto z orzechami pistacjowymi i kardamonem

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis pochodzi z ksiazki "Dania slodkie" wydawnictwa Wega Delbana Polska.

Skladniki;
150 g orzechow pistacjowych bez soli
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
150 g nieslonego masla, posiekanego
185 g maki ze srodkiem spulchniajacym
185 g mialkiego cukru
3 jajka
125 g jogurtu naturalnego

Wykonanie;
Pistacje i kardamon wlozyc do miksera i posiekac. Dodac make, maslo oraz 185 g mialkiego cukru i zmiksowac na grudkowata mase. Dolozyc jajka wymieszane z jogurtem i lekko przemieszac. Przelozyc do blaszki i wygladzic powierzchnie.
Piec ok 45 min w 180 stopniach.

11.JPG
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Uwielbiam pistacje i kardamon, muszę kiedyś zrobić
icon_smile.gif
Tylko ta mąka ze środkiem spulchniającym... chodzi o to że wszystko jedno, proszek do pieczenia/sodę? Tylko jak dorwać pistacje bez soli bez robienia specjalnej wycieczki...
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
1. Pistacje bez soli u mnie sa dostepne, tak jak inne gatunki orzechow. Ale jak to w Pl jest, sie nie orientuje...
2. W UK i Ie jest maka ze srodkiem spulchniajacym, nie trzeba nic dodawac. Ale dopiero od niedawna jej uzywam. Wczesniej bralam zwykla make i dodawalam tyle proszku ile tam na opakowaniu wskazane
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy