- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
35-40 dag piersi kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 mała pikantna papryczka (moje mają jakieś 4 cm)
1 cm korzenia imbiru
0.5 łyżeczki soku z cytryny
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta garam masali
kilka ziaren kolendry
Pierś kurczaka kroimy w niewielkie paski. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy bardzo drobno. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na drobnej tarce, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy). Do moździerza wrzucamy papryczkę, imbir, czosnek. Dodajemy do nich sok z cytryny, kmin rzymski, ziarna kolendry i garam masalę. Wszystko dokładnie ucieramy. Do pokrojonego kurczaka dodajemy jogurt i utarte przyprawy, mieszamy aby cały kurczak pokrył się nimi. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka do zrumienienia.
Źródło: ja

4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 mała pikantna papryczka (moje mają jakieś 4 cm)
1 cm korzenia imbiru
0.5 łyżeczki soku z cytryny
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta garam masali
kilka ziaren kolendry
Pierś kurczaka kroimy w niewielkie paski. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy bardzo drobno. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na drobnej tarce, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy). Do moździerza wrzucamy papryczkę, imbir, czosnek. Dodajemy do nich sok z cytryny, kmin rzymski, ziarna kolendry i garam masalę. Wszystko dokładnie ucieramy. Do pokrojonego kurczaka dodajemy jogurt i utarte przyprawy, mieszamy aby cały kurczak pokrył się nimi. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka do zrumienienia.
Źródło: ja

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: