Ka’ak كعك

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Ka’ak كعك czyli po arabsku ciastko

P1090276.jpg

Przepis „pożyczyłam” stąd (instrukcja zdjęciowa)

Składniki suche:
2 szklanki mąki
1/8 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- wymieszać w misce i odstawić

Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szkl, cukru
1 cukier waniliowy (dałam migdałowy)
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki esencji pomarańczowej
- jajka z cukrami dokładnie wymieszać, dolać olej i także porządnie wymieszać – mikstura ma mieć konsystencję puddingu cytrynowego (cokolwiek to znaczy, moja miała konsystencję budyniu). Dodać esencję pomarańczową i wymieszać.

Do składników mokrych wsypywać w 2-3 porcjach składniki suche. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej pasty.
Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki (podobno etap nie do ominięcia).

Następnego dnia nagrzać piekarnik do 170 stopni.
Na talerz wysypać pół szklanki sezamu.
Brać płaską łyżkę ciasta i formować palcami 10cm wałeczki, które zlepiać końcami na kształt obwarzanka. Zlepione ciasto kłaść na sezamie, żeby się przykleił i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niezbyt gęsto.
Piec najpierw przez 18-20 minut w 170 stopniach, a potem przez kolejne 20 minut w najniższej temperaturze, jaką nam oferuje piekarnik (u mnie 50 stopni). Dzięki temu ciastka pozostają blade, ale bardzo chrupiące.
Wyszło mi 30 ciastek.

Nowy%20folder3.jpg

Przed i po pieczeniu:

Nowy%20folder2.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Poprawiłam linka. Nie mam pojęcia co się stało, ale coś mi namieszało potężnie w BBCode postu.
Schowałam ciasteczka do szczelnego pojemnika - nadal są tak kruche jak te świeże. Stety/niestety cukier migdałowy zagryzł esencję pomarańczową. ALe jak tam lubię migdały
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Piękne!
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bardzo fajne ciasteczka. Jednak nie zastępowałabym wody pomarańczowej esencją, one zupełnie inaczej pachną jednak i wodę na pewno byłoby czuć po upieczeniu
fiesgrins.gif

A nie szczypią od proszku? W sumie sporo go jest
gruebel_2.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Dziuniu, akurat użyłam to co co miałam, a raczej sama zrobiłam (esencję pomarańczową). W Lublinie wody pomarańczowej nie kupię. Różaną widziałam, ale tylko z miesięcznym terminem przydatności.
A proszku nie czuć. Zamieniłam 1/4 łyżeczki sody na proszek, bo nie dzierżę posmaku sody i wyczuję w każdej ilości. Może to kwestia nocnego leżakowania.... nie wiem....

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Sody też nie lubię
fiesgrins.gif

A woda pomarańczowa pachnie w sumie mało pomarańczowo, to raczej zapach kwiatowy, lekko mdląco-mydlany
icon_wink.gif
Ale na pewno jej brak lub zastąpienie esencją nie ujmie niczego tym ciasteczkom
fiesgrins.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Jeśli ktoś lubi migdały. Bo moje innowacje zamieniły te ciasteczka w migdałowe
icon_mrgreen.gif
Ale migdały chyba pasują do kuchni arabskiej??

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Ojej, ale ładne! Zapisuję sobie, ale mam pytanie: w składnikach wystepuje mąka kukurydziana. Kiedyś, w wątku o Pavlovej na innym forum, mąkę kukurydzianą radzono zastępować mąką ziemniaczaną. Tu tez to chyba można zastosować?

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Piekne Ci Gusiu wyszły.

Co do mączki kukurydzianej. Pewnie można, tyle że, być może, to mączka kukurydziana daje ładny żółty odcień.
Zresztą, kupienie mąki kukurydzianej nie powinno być problemem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy