- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Ka’ak كعك czyli po arabsku ciastko
Przepis „pożyczyłam” stąd (instrukcja zdjęciowa)
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1/8 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- wymieszać w misce i odstawić
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szkl, cukru
1 cukier waniliowy (dałam migdałowy)
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki esencji pomarańczowej
- jajka z cukrami dokładnie wymieszać, dolać olej i także porządnie wymieszać – mikstura ma mieć konsystencję puddingu cytrynowego (cokolwiek to znaczy, moja miała konsystencję budyniu). Dodać esencję pomarańczową i wymieszać.
Do składników mokrych wsypywać w 2-3 porcjach składniki suche. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej pasty.
Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki (podobno etap nie do ominięcia).
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 170 stopni.
Na talerz wysypać pół szklanki sezamu.
Brać płaską łyżkę ciasta i formować palcami 10cm wałeczki, które zlepiać końcami na kształt obwarzanka. Zlepione ciasto kłaść na sezamie, żeby się przykleił i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niezbyt gęsto.
Piec najpierw przez 18-20 minut w 170 stopniach, a potem przez kolejne 20 minut w najniższej temperaturze, jaką nam oferuje piekarnik (u mnie 50 stopni). Dzięki temu ciastka pozostają blade, ale bardzo chrupiące.
Wyszło mi 30 ciastek.
Przed i po pieczeniu:

Przepis „pożyczyłam” stąd (instrukcja zdjęciowa)
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1/8 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- wymieszać w misce i odstawić
Składniki mokre:
2 jajka
1/2 szkl, cukru
1 cukier waniliowy (dałam migdałowy)
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki esencji pomarańczowej
- jajka z cukrami dokładnie wymieszać, dolać olej i także porządnie wymieszać – mikstura ma mieć konsystencję puddingu cytrynowego (cokolwiek to znaczy, moja miała konsystencję budyniu). Dodać esencję pomarańczową i wymieszać.
Do składników mokrych wsypywać w 2-3 porcjach składniki suche. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej pasty.
Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki (podobno etap nie do ominięcia).
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 170 stopni.
Na talerz wysypać pół szklanki sezamu.
Brać płaską łyżkę ciasta i formować palcami 10cm wałeczki, które zlepiać końcami na kształt obwarzanka. Zlepione ciasto kłaść na sezamie, żeby się przykleił i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niezbyt gęsto.
Piec najpierw przez 18-20 minut w 170 stopniach, a potem przez kolejne 20 minut w najniższej temperaturze, jaką nam oferuje piekarnik (u mnie 50 stopni). Dzięki temu ciastka pozostają blade, ale bardzo chrupiące.
Wyszło mi 30 ciastek.

Przed i po pieczeniu:

Ostatnią edycję dokonał moderator: