Kabaczki w sosie jogurtowym

tipy_typ2208

Member
Paź 5, 2007
8
0
0
To jest bardzo pospolite danie ktore sie przygotowuje w lato.

1,5 kg. kabaczki, zawsze wybieram mniejsze poniewaz mają mało nasiona i wodę
1-2 łyzki sól
1 szkl. mąki
olej słonecznikowy do smazenia

Sos jogurtowy:

400 gr. jougurt naturalny ( ja preferuje Bakoma)
3 łyzki stołowe drobno posiekany koperek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Wymieszam wszystkie składniki sosu i odstawiam do lodówki na godz.

Obieram kabaczki i kroje wzdłuz na plastrach o grubości około 0,5 cm. Wstawiam do duzego sita i dodaje sól. Dobrze wymieszam i odstawiam na minimum 30 min. ze by woda odciekła. Odcedzam kabaczki od ndmiaru wody ale nie spłukuje. W malej miski wsypuje mąki i obtaczam kazdy plaster kabaczka.
Rozgrzewam olej na patelny i smaze kabaczki partiami. Po usmazeniu kłade na ręcznik papierowy ze by sie pozbyc nadmiar oleju, choc kabaczki nie wchlaniają go tak duzo jak bakładzan.

W połmisku układam warstwamy kabaczek-jogurt-kabaczek-jogurt itd. Przekrywam szczelnie z folią spozywcza i wstawiam do lodówki na kilka godz. Podaje z chlebem tostowym. Najlepiej smakuje następnego dnia !
Smacznego
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy