Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kabse z rejonow Szam*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="faraula" data-source="post: 833546" data-attributes="member: 10840"><p><strong>Kabse</strong></p><p>Przyrządzane w ten sposób w Syrii, Palestynie, Jordanii... (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Syria)</p><p></p><p></p><p><u>Składniki:</u></p><p>Ciecierzyca (cieciorka, hummus);</p><p>Kurczak w kawałkach;</p><p>Cebula - dużo ;</p><p>Oliwa z oliwek;</p><p>Ryż basmati;</p><p>Jogurt; </p><p>Sól;</p><p></p><p><u>Przyprawy kabse (najlepiej niezmielone):</u></p><p></p><p>[ATTACH=full]39427[/ATTACH]</p><p></p><p>Pieprz;</p><p>Suszone limonki;</p><p>Cynamon;</p><p>Imbir;</p><p>Liść laurowy;</p><p>Kardamon;</p><p>Kolendra;</p><p>Szafran / kurkuma;</p><p>Goździki;</p><p>Chilli;</p><p></p><p><u>Do dekoracji:</u></p><p>Rodzynki;</p><p>Migdały;</p><p>Pietruszka;</p><p></p><p>Cieciorkę dzień wcześniej zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnego dnia gotować aż zmięknie (tylko nie rozgotować - jeszcze bedziemy ją dusić z przyprawami).</p><p></p><p></p><p>Ryż zalać wodą i moczyć ok. 15/20 min.</p><p></p><p>Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 minut, aż zmiękną.</p><p></p><p>Kurczaka wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać przyprawy następnie zalać wodą i dusić, aż kurczak bedzie gotowy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39430[/ATTACH]</p><p></p><p>Po skończeniu wyjać kurczaka z wody i upiec w piekarniku. Wody z przyprawami nie wylewać. Przecedzić.</p><p>Ryż przygotowujemy na sypko zalewając wodą po kurczaku - ma być jej trochę ponad poziomem ryżu. Parować ok . 10 min. na małym ogniu. </p><p>Pokroić cebulę w paski, podsmażyć. Dodać cieciorke, rodzynki i resztę wody po kurczaku.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39428[/ATTACH]</p><p></p><p>Migdały w skórce - zalać wrzątkiem i po kilku minutach ściągnąć skórkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.</p><p>Migdały bez skórki od razu na patelnię.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39429[/ATTACH]</p><p></p><p>Polożyć na talerzu ryż, następnie cebulę z cieciorką i rodzynkami, dekorujemy to migdałami i pietruszką. Podawać z jogurtem.</p><p>[ATTACH=full]39431[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]39432[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="faraula, post: 833546, member: 10840"] [B]Kabse[/B] Przyrządzane w ten sposób w Syrii, Palestynie, Jordanii... (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Syria) [U]Składniki:[/U] Ciecierzyca (cieciorka, hummus); Kurczak w kawałkach; Cebula - dużo ; Oliwa z oliwek; Ryż basmati; Jogurt; Sól; [U]Przyprawy kabse (najlepiej niezmielone):[/U] [ATTACH=full]39427[/ATTACH] Pieprz; Suszone limonki; Cynamon; Imbir; Liść laurowy; Kardamon; Kolendra; Szafran / kurkuma; Goździki; Chilli; [U]Do dekoracji:[/U] Rodzynki; Migdały; Pietruszka; Cieciorkę dzień wcześniej zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnego dnia gotować aż zmięknie (tylko nie rozgotować - jeszcze bedziemy ją dusić z przyprawami). Ryż zalać wodą i moczyć ok. 15/20 min. Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 minut, aż zmiękną. Kurczaka wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać przyprawy następnie zalać wodą i dusić, aż kurczak bedzie gotowy. [ATTACH=full]39430[/ATTACH] Po skończeniu wyjać kurczaka z wody i upiec w piekarniku. Wody z przyprawami nie wylewać. Przecedzić. Ryż przygotowujemy na sypko zalewając wodą po kurczaku - ma być jej trochę ponad poziomem ryżu. Parować ok . 10 min. na małym ogniu. Pokroić cebulę w paski, podsmażyć. Dodać cieciorke, rodzynki i resztę wody po kurczaku. [ATTACH=full]39428[/ATTACH] Migdały w skórce - zalać wrzątkiem i po kilku minutach ściągnąć skórkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Migdały bez skórki od razu na patelnię. [ATTACH=full]39429[/ATTACH] Polożyć na talerzu ryż, następnie cebulę z cieciorką i rodzynkami, dekorujemy to migdałami i pietruszką. Podawać z jogurtem. [ATTACH=full]39431[/ATTACH] [ATTACH=full]39432[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kabse z rejonow Szam*
Top
Bottom