Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kacze piersi a l'orange
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1570612" data-attributes="member: 1142"><p>Wersja kaczki a l'orange, z uzyciem tylko kaczych piersi, ze skora. Przygotowanie mozna zaczac od marynaty, dwa dni wczesniej (min.12godz.) lub pominac marynate calkowicie i zaczac danie od sporzadzenia sosu. Ostatnim razem robilam z marynata i mieso bylo boskie.</p><p></p><p><strong>Na 8 kaczych filetow z piersi ze skora.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>4 gwiazdy anyzu</strong></p><p><strong>2 czubate lyzki kminku</strong></p><p><strong>2 pomarancze, organic, umyte</strong></p><p><strong>zimna woda</strong></p><p></p><p>Przyprawy praze na sucho az zapachna. Zdejmuje z ognia, studze. Pomarancze przekrawam na pol i wyciskam z nich sok, ktory lacze z przyprawami. Piersi wkladam do miski wlewam miksture soku i przypraw i rekoma dobrze nacieram nia mieso, nastepnie wlewam tyle zimnej wody aby mieso bylo zakryte, oraz 4 polowki pomaranczy (te z ktorych wycisnelam wczesniej sok). Przykrywam miske folia i wstawiam do lodowki.</p><p></p><p>Robie sos: <strong>zesterem tne skorke 3 pomaranczy w paski i wyciskam z nich sok. 90g jasnego brazowego cukru karmelizuje w rondlu, gdy jest juz gleboko brazowy, dodaje 125g octu cydrowego, gotuje 3 min. Do tego dodaje sok z pomaranczy i 80ml Grand Marnier</strong> i na lekkim ogniu trzymam 2 minutki. Odstawiam.</p><p></p><p>Blaszuje skorke z pomaranczy 3 razy, na koniec zalewajac ja lodowata woda. Odcedzam wody i rezerwuje.</p><p></p><p>Piec rozgrzewam do 200C z termo.</p><p></p><p>Piersi wyjmuje z marynaty i osuszam na papierowych recznikach. Skore nacinam w kratke i posypuje sola i pieprzem. Mieso, skora w dol, ukladam na zimnej patelni i ustawiam na srednim ogniu, smaze 5 minut. W tym czasie tluszcz spod skory powinien sie wytopic, a sama skora byc brazowa i chrupiaca. Obracam piersi na druga strone i obsmazam 1 minute. </p><p></p><p>Nastepnie ukladam piersi kacze na blasze, skora w gore, i wkladam do rozgrzanego pieca na 12 minut. Po tym czasie wyjmuje, zakrywam szczelnie folia aliuminiowa na 10 minut.</p><p>Gdy mieso &quot;dochodzi&quot;, podgrzewam sos, gdy goracy, do rondla dodaje skorke z pomaranczy i 30g masla, trzymam na ogniu tylko do rozpuszczenia sie masla. </p><p></p><p>Kazda z piersi kroje ukosnie na plastry i polewam je przygotowanym sosem. Podaje z warzywami i ryzem lub ziemniakami hasselback.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1570612, member: 1142"] Wersja kaczki a l'orange, z uzyciem tylko kaczych piersi, ze skora. Przygotowanie mozna zaczac od marynaty, dwa dni wczesniej (min.12godz.) lub pominac marynate calkowicie i zaczac danie od sporzadzenia sosu. Ostatnim razem robilam z marynata i mieso bylo boskie. [B]Na 8 kaczych filetow z piersi ze skora. 4 gwiazdy anyzu 2 czubate lyzki kminku 2 pomarancze, organic, umyte zimna woda[/B] Przyprawy praze na sucho az zapachna. Zdejmuje z ognia, studze. Pomarancze przekrawam na pol i wyciskam z nich sok, ktory lacze z przyprawami. Piersi wkladam do miski wlewam miksture soku i przypraw i rekoma dobrze nacieram nia mieso, nastepnie wlewam tyle zimnej wody aby mieso bylo zakryte, oraz 4 polowki pomaranczy (te z ktorych wycisnelam wczesniej sok). Przykrywam miske folia i wstawiam do lodowki. Robie sos: [B]zesterem tne skorke 3 pomaranczy w paski i wyciskam z nich sok. 90g jasnego brazowego cukru karmelizuje w rondlu, gdy jest juz gleboko brazowy, dodaje 125g octu cydrowego, gotuje 3 min. Do tego dodaje sok z pomaranczy i 80ml Grand Marnier[/B] i na lekkim ogniu trzymam 2 minutki. Odstawiam. Blaszuje skorke z pomaranczy 3 razy, na koniec zalewajac ja lodowata woda. Odcedzam wody i rezerwuje. Piec rozgrzewam do 200C z termo. Piersi wyjmuje z marynaty i osuszam na papierowych recznikach. Skore nacinam w kratke i posypuje sola i pieprzem. Mieso, skora w dol, ukladam na zimnej patelni i ustawiam na srednim ogniu, smaze 5 minut. W tym czasie tluszcz spod skory powinien sie wytopic, a sama skora byc brazowa i chrupiaca. Obracam piersi na druga strone i obsmazam 1 minute. Nastepnie ukladam piersi kacze na blasze, skora w gore, i wkladam do rozgrzanego pieca na 12 minut. Po tym czasie wyjmuje, zakrywam szczelnie folia aliuminiowa na 10 minut. Gdy mieso "dochodzi", podgrzewam sos, gdy goracy, do rondla dodaje skorke z pomaranczy i 30g masla, trzymam na ogniu tylko do rozpuszczenia sie masla. Kazda z piersi kroje ukosnie na plastry i polewam je przygotowanym sosem. Podaje z warzywami i ryzem lub ziemniakami hasselback. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kacze piersi a l'orange
Top
Bottom