Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kacze piersi z krwista pomarancza i gwiazda anyzu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1618752" data-attributes="member: 1142"><p>Wpisuje dla Joanny. Robilam dwukrotnie - danie jest wyborne! Z ksiazki Ottolenghi The Cookbook.</p><p></p><p><strong>4 piersi kacze 200g kazda</strong></p><p><strong>2 lyzki nasion kopru wloskiego</strong></p><p><strong>szczypta platkow chilli</strong></p><p><strong>2 lyzeczki kuminu</strong></p><p><strong>2 lyzeczki grubo mielonego czarnego pieprzu</strong></p><p><strong>1 lyzeczka grubej soli</strong></p><p><strong>240ml soku z krwistych pomaranczy (z ok. 4 sztuk)</strong></p><p><strong>4 krwiste pomarancze</strong></p><p><strong>180ml czerwonego wina</strong></p><p><strong>2 lyzki octu sherry</strong></p><p><strong>16 gwiazd anyzu</strong></p><p><strong>6 suchych papryczek chilli</strong></p><p></p><p>Skore nacielam w kratke. wymieszalam przyprawy (od kopru po sol) i dokladnie natarlam nimi kacze piersi. Zakrylam folia, wstawilam na noc do lodowki.</p><p></p><p>Pomarancze obralam ze skorki pozbywajac sie jak najwiecej albedo. Pokroilam kazda na 6 plastrow (horyzontalnie)</p><p></p><p>Rozgrzalam sucha patelnie (z przykrywka) i wylozylam na nia kacze piersi skora w dol, smazylam 3 min az byla zrumieniona i chrupiaca. Nastepne usmazy;lam je z drugiej strony, tez 3 min. Wyjelam z patelni i odstawilam w cieple miejsce. Z patelni pozbylam sie wiekszosci tluszczu i wlalam do niej sok, wino, ocet i dodalam gwiazdy anyzu. zredykowlam o polowe, doprawilam do smaku sola i pieprzem,. Do sosu dodalam piersi (przewrocilam je pare razy aby sie dobrze tym sosem pokryly), przykrylam patelnie pokrywka i na malym ogniu gotowalam 7 min.</p><p></p><p>Do gotujacej sie kaczki dodalam plastry pomaranczy (wraz z ekstra sokiem), chilli i dusilam pod przykryciem kolejne 3 min. (po takim czasie gotowania wnetrze piersi jest medium rare - nadal delikatnie czerwone w srodku, na srednio wypieczone trzeba dodac 1 min, lub 2 na calkowcie usmazone - well done).</p><p></p><p>Wyjelam mieso z patelni na deske do krojenia i zostawilam na 3 min. W tym czasie mozna dalej zredukowac sos - jesli jest taka potrzeba.</p><p></p><p>Mieso pokroilam ukosnie na 1 cm plastry, podalam z plastrami pomaranczy i powstalym sosem. Raz do tego zrobilam czarny ryz i salatke z rukoli, a raz male buleczki na parze i salatke z marchewki z granatem.</p><p></p><p>Joanno, mam nadzieje, ze bedzie wam smakowac.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1618752, member: 1142"] Wpisuje dla Joanny. Robilam dwukrotnie - danie jest wyborne! Z ksiazki Ottolenghi The Cookbook. [B]4 piersi kacze 200g kazda 2 lyzki nasion kopru wloskiego szczypta platkow chilli 2 lyzeczki kuminu 2 lyzeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 1 lyzeczka grubej soli 240ml soku z krwistych pomaranczy (z ok. 4 sztuk) 4 krwiste pomarancze 180ml czerwonego wina 2 lyzki octu sherry 16 gwiazd anyzu 6 suchych papryczek chilli[/B] Skore nacielam w kratke. wymieszalam przyprawy (od kopru po sol) i dokladnie natarlam nimi kacze piersi. Zakrylam folia, wstawilam na noc do lodowki. Pomarancze obralam ze skorki pozbywajac sie jak najwiecej albedo. Pokroilam kazda na 6 plastrow (horyzontalnie) Rozgrzalam sucha patelnie (z przykrywka) i wylozylam na nia kacze piersi skora w dol, smazylam 3 min az byla zrumieniona i chrupiaca. Nastepne usmazy;lam je z drugiej strony, tez 3 min. Wyjelam z patelni i odstawilam w cieple miejsce. Z patelni pozbylam sie wiekszosci tluszczu i wlalam do niej sok, wino, ocet i dodalam gwiazdy anyzu. zredykowlam o polowe, doprawilam do smaku sola i pieprzem,. Do sosu dodalam piersi (przewrocilam je pare razy aby sie dobrze tym sosem pokryly), przykrylam patelnie pokrywka i na malym ogniu gotowalam 7 min. Do gotujacej sie kaczki dodalam plastry pomaranczy (wraz z ekstra sokiem), chilli i dusilam pod przykryciem kolejne 3 min. (po takim czasie gotowania wnetrze piersi jest medium rare - nadal delikatnie czerwone w srodku, na srednio wypieczone trzeba dodac 1 min, lub 2 na calkowcie usmazone - well done). Wyjelam mieso z patelni na deske do krojenia i zostawilam na 3 min. W tym czasie mozna dalej zredukowac sos - jesli jest taka potrzeba. Mieso pokroilam ukosnie na 1 cm plastry, podalam z plastrami pomaranczy i powstalym sosem. Raz do tego zrobilam czarny ryz i salatke z rukoli, a raz male buleczki na parze i salatke z marchewki z granatem. Joanno, mam nadzieje, ze bedzie wam smakowac. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kacze piersi z krwista pomarancza i gwiazda anyzu
Top
Bottom