Kacze udka w pomarańczach

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Kacze udka w pomarańczach

Kacze_udka_w_pomara_czach.JPG

6 kaczych udek
3 pomarańcze
3 czerwone cebule
kawałek korzenia imbiru
1 łyżka miodu
sól, pieprz, tymianek
400 wody

1.Mięso osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
2.Cebulę i imbir obrać, pomarańcze sparzyć. Cebulę pokroić w piórka, a pomarańcze i imbir w plastry.
3.W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie cebulę, połowę imbiru i pomarańczy, na wierzchu ułożyć udka oraz resztę plastrów pomarańczy i imbiru. Wodę wymieszać z miodem i przyprawami, wlać do naczynia i zapiekać dobre 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół). Raz na godzinę obrócić udka, a ostatnie 15 minut udka przełożyć do góry piekarnika i podnieść temperaturę do 220 stopni.

Ps. Przepis pochodzi z: Kuchnia Polska rok wydania 2014
 

Załączniki

  • Kacze_udka_w_pomara_czach.JPG
    Kacze_udka_w_pomara_czach.JPG
    300.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy