- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kacze udka w pomarańczach
6 kaczych udek
3 pomarańcze
3 czerwone cebule
kawałek korzenia imbiru
1 łyżka miodu
sól, pieprz, tymianek
400 wody
1.Mięso osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
2.Cebulę i imbir obrać, pomarańcze sparzyć. Cebulę pokroić w piórka, a pomarańcze i imbir w plastry.
3.W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie cebulę, połowę imbiru i pomarańczy, na wierzchu ułożyć udka oraz resztę plastrów pomarańczy i imbiru. Wodę wymieszać z miodem i przyprawami, wlać do naczynia i zapiekać dobre 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół). Raz na godzinę obrócić udka, a ostatnie 15 minut udka przełożyć do góry piekarnika i podnieść temperaturę do 220 stopni.
Ps. Przepis pochodzi z: Kuchnia Polska rok wydania 2014

6 kaczych udek
3 pomarańcze
3 czerwone cebule
kawałek korzenia imbiru
1 łyżka miodu
sól, pieprz, tymianek
400 wody
1.Mięso osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z każdej strony na rumiano.
2.Cebulę i imbir obrać, pomarańcze sparzyć. Cebulę pokroić w piórka, a pomarańcze i imbir w plastry.
3.W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie cebulę, połowę imbiru i pomarańczy, na wierzchu ułożyć udka oraz resztę plastrów pomarańczy i imbiru. Wodę wymieszać z miodem i przyprawami, wlać do naczynia i zapiekać dobre 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół). Raz na godzinę obrócić udka, a ostatnie 15 minut udka przełożyć do góry piekarnika i podnieść temperaturę do 220 stopni.
Ps. Przepis pochodzi z: Kuchnia Polska rok wydania 2014