- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Różne są wersje kaczki z jabłkami, u mnie takiego dania w domu rodzinnym nigdy się nie podawało, pierwszy raz ją jadłam u cioci mojego T. jakieś trzy lata temu, była bardzo smaczna, ale czegoś mi tam brakowało, trochę pokombinowałam i wyszło coś pysznego, ostatnio nie-teść obgryzł do ostatniej kosteczki.
Składniki:
1 kaczka najlepiej taka koło 2kg
2 jabłka (polecam szarą renetę, albo inne kwaskowate szarlotkowe)
2 cytryny
4 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
3 - 4 łyżki miodu (spadziowy albo gryczany, musi być wyrazisty w smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
mąka
Sposób wykonania:
Kaczkę umyć, osuszyć, oskubać pypcie jeśli zostały, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić na ósemki, cytrynę sparzyć i wyszorować, też pokroić na ósemki razem ze skórką, wsypać do tego łyżeczkę soli i łyżkę majeranku, wymieszać i wsadzić kaczce do brzuszka, otwór zaszyć albo spiąć wykałaczkami. Zmaltretować w moździerzu pozostałą sól, pieprz i obrany czosnek, do tej pasty dodać miód, sok z drugiej cytryny i oliwę, wymieszać i spróbować, ma być wyraziście słodko-kwaśne i słone, jeśli smak nam odpowiada, to nacieramy tą miksturą kaczkę, przekładamy do rękawa foliowego (razem z marynatą) i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy około 2 godzin w 170 stopniach C z termo obiegiem. Rozcinamy worek i pieczemy jeszcze przez 15 minut odkryte. Po tym czasie zlewamy wytworzony sos do przezroczystej miseczki, a kaczkę trzymamy w wyłączonym piekarniku. Czekamy aż sos się ustoi, i zbieramy cały tłuszcz z wierzchu, pozostały sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą, tu już trzeba na wyczucie i własny smak, bo jedni lubią sosy zawiesiste i gęste, inni takie płynące. Podajemy z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami oraz musem jabłkowym z kaczego brzuszka (trzeba tylko wybrać skórki z cytryny bo jest gorzka)
Składniki:
1 kaczka najlepiej taka koło 2kg
2 jabłka (polecam szarą renetę, albo inne kwaskowate szarlotkowe)
2 cytryny
4 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
3 - 4 łyżki miodu (spadziowy albo gryczany, musi być wyrazisty w smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
mąka
Sposób wykonania:
Kaczkę umyć, osuszyć, oskubać pypcie jeśli zostały, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić na ósemki, cytrynę sparzyć i wyszorować, też pokroić na ósemki razem ze skórką, wsypać do tego łyżeczkę soli i łyżkę majeranku, wymieszać i wsadzić kaczce do brzuszka, otwór zaszyć albo spiąć wykałaczkami. Zmaltretować w moździerzu pozostałą sól, pieprz i obrany czosnek, do tej pasty dodać miód, sok z drugiej cytryny i oliwę, wymieszać i spróbować, ma być wyraziście słodko-kwaśne i słone, jeśli smak nam odpowiada, to nacieramy tą miksturą kaczkę, przekładamy do rękawa foliowego (razem z marynatą) i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy około 2 godzin w 170 stopniach C z termo obiegiem. Rozcinamy worek i pieczemy jeszcze przez 15 minut odkryte. Po tym czasie zlewamy wytworzony sos do przezroczystej miseczki, a kaczkę trzymamy w wyłączonym piekarniku. Czekamy aż sos się ustoi, i zbieramy cały tłuszcz z wierzchu, pozostały sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą, tu już trzeba na wyczucie i własny smak, bo jedni lubią sosy zawiesiste i gęste, inni takie płynące. Podajemy z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami oraz musem jabłkowym z kaczego brzuszka (trzeba tylko wybrać skórki z cytryny bo jest gorzka)


Ostatnią edycję dokonał moderator: