samanta @ 1 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1477262czy kaczke w rękawie pieczecie z termoobiegiem, czy góra - dół?Izolda @ 25 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=755371Na drugi dzień pieczemy około 2 godzin w 170 stopniach C z termo obiegiem. Rozcinamy worek i pieczemy jeszcze przez 15 minut odkryte.
doris71 @ 1 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1477417ja bym zamroziła i dała do rosołu albo wywaru na zupęZawsze tak robię.Dzisiaj tez dodałam do rosołu.![]()
ankafaka @ 1 Nov 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1477411Kaczka zamarynowana wg receptury Izoldy i już siedzi w zamrażarce (skorzystałam z rady Dziuniu dot. wcześniejszego zamrożenia kaczki).
Na pewno po pieczeniu zdam relację, jak się udała (to będzie mój pierwsyz raz z kaczką).
I jak wyszła? Bo coś nic nie piszesz![]()
Ja kompletnie zapomniałam napisać, że w końcu piekłam sposobem Izoldy w rękawie, wszystko w sumie tak samo tylko bez cytryny. I tym razem nie mroziłam, nie miałam miejsca w zamrażarce, a ochota na kaczkę była dużaPiekłam z przebojami, bo okazało się, że musiałam w trakcie wyjść. Najpierw więc kaczka piekła się pół godziny w 180 stopniach, potem 1,5 godziny w 150 i na koniec nieco ponad pół godziny znów w 180. Wyszła genialna, po prostu mięso rozpływało się i jednocześnie było soczyste, pewnie głównie dzięki rękawowi, choć dłuższe pieczenie w niższej temperaturze też mogło się tu dołożyć. W każdym razie teraz nie będę chyba już mroziła, tylko użyję rękawa, nie trzeba niczego pilnować, podlewać sokami itp. Przydałby mi się tylko separator tłuszczu do sosu, bo sos zrobiłam klasycznie na lekkiej zasmażce dolewając ostrożnie sos pieczeniowy spod spodu, ale taki separator na pewno lepiej oddziela tłuszcz od reszty, a tłuszczu jednak dużo się wytapia.![]()
Aha, kaczka miała niecałe 2 kg, jedliśmy ją w dwie osoby dwa dni, pierwszego dnia piersi, a drugiego reszta mięsa w kawałkach zalana resztą sosu i podana z kluskami kładzionymi i surówką.
EDIT: dodam jeszcze, że cały majeranek daję zawsze do środka, na wierzchu tylko sól i ciut pieprzu, żeby kaczka po upieczeniu kostropata nie była![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.