Jakiś czas temu moja kuzynka poprosiła mnie, żebym zamiast prezentu urodzinowego upiekła jej kaczkę. Oczywiście zgodziłam się i w jej domu, nie znając piekarnika, zabrałam się do pieczenia. Wybór padł na nadzienie jabłkowo - śliwkowe z miesięcznika Ty i Ja. Zanim zdążyłam poprosić o zdjęcie całego upieczonego ptaka, już został podzielony i ułożony na podściółce z nadzienia.
Składniki
kaczka około 2 kg
1/2 kg średnich jabłek
30 dkg śliwek kalifornijskich (miękkich) albo tyle samo polskich śliwek suszonych bez pestek
sól, pieprz
1/2 - 1 łyżki majeranku (jak kto lubi)
łyżeczka cukru
masło do posmarowania kaczki
Kaczkę, jeśli mrożona, rozmrażamy na dolnej półce lodówki, a nie w temperaturze pokojowej, bo będzie wysuszona i łykowata. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem (niezbyt dużo). Tak spreparowaną odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Jeśli mamy twarde śliwki to moczymy je przez kilka godzin. Miękkie śliwki kalifornijskie nie wymagają moczenia. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Mieszamy je ze śliwkami, oprószamy łyżeczką cukru, nadziewamy kaczkę i dla pewności - zaszywamy. By pięknie się zrumieniła, warto ją posmarować rozpuszczonym masłem. Do brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku i układamy kaczkę, którą polewamy rozpuszczonym masłem. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca kłaść ptaka piersią w dół i obracać co pół godziny, a druga ułożenie jej na grzbiecie i tak piec przez cały czas. Ja wyznaję tę drugą metodę, polewając kaczkę podczas pieczenia wytworzonym sosem. Brytfankę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 st. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi i czy jest już upieczona sprawdzamy nakłuwając najgrubszą część uda szpikulcem lub widelcem. Jeśli lekko wchodzi, a z kaczki wypływa klarowny sos - jest upieczona. Można podając ją podzielić na porcje i obłożyć nadzieniem albo podzieloną położyć na nadzieniu. Sos pieczeniowy podajemy oddzielnie w sosjerce, niczym nie przyprawiony, jedynie połączony ze smakowitym osadem pieczeniowym.
Do kaczki możemy podać ziemniaki z wody lub purée, tym razem została podana z odsmażanymi ziemniakami, co okazało się doskonałym połączeniem.

Składniki
kaczka około 2 kg
1/2 kg średnich jabłek
30 dkg śliwek kalifornijskich (miękkich) albo tyle samo polskich śliwek suszonych bez pestek
sól, pieprz
1/2 - 1 łyżki majeranku (jak kto lubi)
łyżeczka cukru
masło do posmarowania kaczki
Kaczkę, jeśli mrożona, rozmrażamy na dolnej półce lodówki, a nie w temperaturze pokojowej, bo będzie wysuszona i łykowata. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem (niezbyt dużo). Tak spreparowaną odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Jeśli mamy twarde śliwki to moczymy je przez kilka godzin. Miękkie śliwki kalifornijskie nie wymagają moczenia. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Mieszamy je ze śliwkami, oprószamy łyżeczką cukru, nadziewamy kaczkę i dla pewności - zaszywamy. By pięknie się zrumieniła, warto ją posmarować rozpuszczonym masłem. Do brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku i układamy kaczkę, którą polewamy rozpuszczonym masłem. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca kłaść ptaka piersią w dół i obracać co pół godziny, a druga ułożenie jej na grzbiecie i tak piec przez cały czas. Ja wyznaję tę drugą metodę, polewając kaczkę podczas pieczenia wytworzonym sosem. Brytfankę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 st. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi i czy jest już upieczona sprawdzamy nakłuwając najgrubszą część uda szpikulcem lub widelcem. Jeśli lekko wchodzi, a z kaczki wypływa klarowny sos - jest upieczona. Można podając ją podzielić na porcje i obłożyć nadzieniem albo podzieloną położyć na nadzieniu. Sos pieczeniowy podajemy oddzielnie w sosjerce, niczym nie przyprawiony, jedynie połączony ze smakowitym osadem pieczeniowym.

Do kaczki możemy podać ziemniaki z wody lub purée, tym razem została podana z odsmażanymi ziemniakami, co okazało się doskonałym połączeniem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: