Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kaczka z jabłkami i śliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 955273" data-attributes="member: 10341"><p>Jakiś czas temu moja kuzynka poprosiła mnie, żebym zamiast prezentu urodzinowego upiekła jej kaczkę. Oczywiście zgodziłam się i w jej domu, nie znając piekarnika, zabrałam się do pieczenia. Wybór padł na nadzienie jabłkowo - śliwkowe z miesięcznika Ty i Ja. Zanim zdążyłam poprosić o zdjęcie całego upieczonego ptaka, już został podzielony i ułożony na podściółce z nadzienia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]50743[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>kaczka około 2 kg</p><p>1/2 kg średnich jabłek</p><p>30 dkg śliwek kalifornijskich (miękkich) albo tyle samo polskich śliwek suszonych bez pestek</p><p>sól, pieprz</p><p>1/2 - 1 łyżki majeranku (jak kto lubi)</p><p>łyżeczka cukru</p><p>masło do posmarowania kaczki</p><p></p><p>Kaczkę, jeśli mrożona, rozmrażamy na dolnej półce lodówki, a nie w temperaturze pokojowej, bo będzie wysuszona i łykowata. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem (niezbyt dużo). Tak spreparowaną odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.</p><p>Jeśli mamy twarde śliwki to moczymy je przez kilka godzin. Miękkie śliwki kalifornijskie nie wymagają moczenia. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Mieszamy je ze śliwkami, oprószamy łyżeczką cukru, nadziewamy kaczkę i dla pewności - zaszywamy. By pięknie się zrumieniła, warto ją posmarować rozpuszczonym masłem. Do brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku i układamy kaczkę, którą polewamy rozpuszczonym masłem. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca kłaść ptaka piersią w dół i obracać co pół godziny, a druga ułożenie jej na grzbiecie i tak piec przez cały czas. Ja wyznaję tę drugą metodę, polewając kaczkę podczas pieczenia wytworzonym sosem. Brytfankę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 st. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi i czy jest już upieczona sprawdzamy nakłuwając najgrubszą część uda szpikulcem lub widelcem. Jeśli lekko wchodzi, a z kaczki wypływa klarowny sos - jest upieczona. Można podając ją podzielić na porcje i obłożyć nadzieniem albo podzieloną położyć na nadzieniu. Sos pieczeniowy podajemy oddzielnie w sosjerce, niczym nie przyprawiony, jedynie połączony ze smakowitym osadem pieczeniowym.</p><p></p><p>[ATTACH=full]50744[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Do kaczki możemy podać ziemniaki z wody lub purée, tym razem została podana z odsmażanymi ziemniakami, co okazało się doskonałym połączeniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 955273, member: 10341"] Jakiś czas temu moja kuzynka poprosiła mnie, żebym zamiast prezentu urodzinowego upiekła jej kaczkę. Oczywiście zgodziłam się i w jej domu, nie znając piekarnika, zabrałam się do pieczenia. Wybór padł na nadzienie jabłkowo - śliwkowe z miesięcznika Ty i Ja. Zanim zdążyłam poprosić o zdjęcie całego upieczonego ptaka, już został podzielony i ułożony na podściółce z nadzienia. [ATTACH=full]50743[/ATTACH] [B]Składniki[/B] kaczka około 2 kg 1/2 kg średnich jabłek 30 dkg śliwek kalifornijskich (miękkich) albo tyle samo polskich śliwek suszonych bez pestek sól, pieprz 1/2 - 1 łyżki majeranku (jak kto lubi) łyżeczka cukru masło do posmarowania kaczki Kaczkę, jeśli mrożona, rozmrażamy na dolnej półce lodówki, a nie w temperaturze pokojowej, bo będzie wysuszona i łykowata. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem (niezbyt dużo). Tak spreparowaną odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Jeśli mamy twarde śliwki to moczymy je przez kilka godzin. Miękkie śliwki kalifornijskie nie wymagają moczenia. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Mieszamy je ze śliwkami, oprószamy łyżeczką cukru, nadziewamy kaczkę i dla pewności - zaszywamy. By pięknie się zrumieniła, warto ją posmarować rozpuszczonym masłem. Do brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku i układamy kaczkę, którą polewamy rozpuszczonym masłem. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca kłaść ptaka piersią w dół i obracać co pół godziny, a druga ułożenie jej na grzbiecie i tak piec przez cały czas. Ja wyznaję tę drugą metodę, polewając kaczkę podczas pieczenia wytworzonym sosem. Brytfankę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i po 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 st. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi i czy jest już upieczona sprawdzamy nakłuwając najgrubszą część uda szpikulcem lub widelcem. Jeśli lekko wchodzi, a z kaczki wypływa klarowny sos - jest upieczona. Można podając ją podzielić na porcje i obłożyć nadzieniem albo podzieloną położyć na nadzieniu. Sos pieczeniowy podajemy oddzielnie w sosjerce, niczym nie przyprawiony, jedynie połączony ze smakowitym osadem pieczeniowym. [ATTACH=full]50744[/ATTACH] Do kaczki możemy podać ziemniaki z wody lub purée, tym razem została podana z odsmażanymi ziemniakami, co okazało się doskonałym połączeniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kaczka z jabłkami i śliwkami*
Bottom