- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Käsespätzle mit Röstzwiebeln
400 g mąki
8 jajek
sól
1 łyżka oleju
3 krążki imbiru
1 czerwona chilli
listek laurowa
gałka muszkatołowa
spora garść posiekanej natki pietruszki
150 g startego żółtego sera
sól i chilli w proszku
2 cebule
20 g masła
cukier
1. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki. Smażymy na maśle do brązowego koloru. Posypujemy cukrem i odstawiamy.
2. Mieszamy mąkę, jajka, sól, olej i sól. Wyrabiamy na lśniącą masę.
3. Gotujemy wodę. Dodajemy imbir, chilli, listek laurowy oraz solimy. Za pomocą spacialnego urządzenia wlewamy do delikatnie gotującej się wody ciasto na szpecle. Bardzo krótko gotujemy i wyjmujemy szpecle do miski.
4. Jeżeli chcemy je zapiec w piekarniku to szpecle wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy ser, cebulę, posypujemy chilli ,pietruszkę oraz jeśli trzeba do smaku solą. Zapiekamy w temp 200 stopni przez 15 minut.
5. Jeżeli chcemy je przyrządzić na patelni to szpecle wykładamy do większej patelni. Dodajemy ser, cebulę,posypujemy chilli, pietruszkę i dodatkowo wlewamy 80 ml rosołu, Wszystko mieszamy i podgrzewamy ,aż ser się rozpuści.
Ps 1. Podajemy z zieloną sałatą z rzodkiewkami ( 100 ml rosołu, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 4 łyżki oliwki, sól i pieprz)
Ps 2 Przepis pochodzi z programu: Schuhbecks-Meine bayerische Kochschule

400 g mąki
8 jajek
sól
1 łyżka oleju
3 krążki imbiru
1 czerwona chilli
listek laurowa
gałka muszkatołowa
spora garść posiekanej natki pietruszki
150 g startego żółtego sera
sól i chilli w proszku
2 cebule
20 g masła
cukier
1. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki. Smażymy na maśle do brązowego koloru. Posypujemy cukrem i odstawiamy.
2. Mieszamy mąkę, jajka, sól, olej i sól. Wyrabiamy na lśniącą masę.
3. Gotujemy wodę. Dodajemy imbir, chilli, listek laurowy oraz solimy. Za pomocą spacialnego urządzenia wlewamy do delikatnie gotującej się wody ciasto na szpecle. Bardzo krótko gotujemy i wyjmujemy szpecle do miski.
4. Jeżeli chcemy je zapiec w piekarniku to szpecle wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy ser, cebulę, posypujemy chilli ,pietruszkę oraz jeśli trzeba do smaku solą. Zapiekamy w temp 200 stopni przez 15 minut.
5. Jeżeli chcemy je przyrządzić na patelni to szpecle wykładamy do większej patelni. Dodajemy ser, cebulę,posypujemy chilli, pietruszkę i dodatkowo wlewamy 80 ml rosołu, Wszystko mieszamy i podgrzewamy ,aż ser się rozpuści.
Ps 1. Podajemy z zieloną sałatą z rzodkiewkami ( 100 ml rosołu, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 4 łyżki oliwki, sól i pieprz)
Ps 2 Przepis pochodzi z programu: Schuhbecks-Meine bayerische Kochschule
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: