Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kakaowe ciasto bananowe na maślance
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1738052" data-attributes="member: 1024"><p>Ciasto bananowe na maślance </p><p> Źródło przepisu:</p><p><a href="https://consumelavida.blogspot.com/2021/04/atwe-ciasto-bananowe-z-maslanka.html" target="_blank">https://consumelavida.blogspot.com/2021/04/atwe-ciasto-bananowe-z-maslanka.html</a></p><p></p><p>Składniki:</p><p>240 g mąki (ok. 1,5 szkl.),</p><p>60 g kakao (ok. 8 łyżek),</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,</p><p>100 g cukru trzcinowego,</p><p>90-100 g cukru białego,</p><p>Ok. 280 g rozgniecionych, bardzo dojrzałych (WAŻNE!) bananów (ok. 3-4 sztuki),</p><p>160 ml maślanki,</p><p>120 ml oleju,</p><p>3 jajka </p><p>Ekstrakt albo aromat waniliowy,</p><p>Łyżka pokrojonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, albo łyżeczka startej skórki pomarańczy.</p><p></p><p>Do ozdoby: cukier puder, kakao, biała czekolada, kwiaty jadalne, przyprawy korzenne (opcjonalnie).</p><p>Wykonanie:</p><p>W jednej misce umieszczamy suche składniki: przesianą mąkę, przesiane kakao, proszek, sodę, cukier trzcinowy i biały. Mieszamy je ze sobą.</p><p>W drugiej misce umieszczamy mokre składniki: jajka, maślankę, olej, aromat waniliowy. Mieszamy je ze sobą dokładnie. Dodajemy rozgniecione banany i znów mieszamy do połączenia się składników.</p><p>Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.</p><p>Przygotowujemy tortownicę o śr. 22-23 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Łączymy ze sobą przy pomocy łyżki składniki suche i mokre. Trzeba to zrobić szybko, ale w miarę dokładnie, by suche składniki nie były widoczne w cieście. Dorzucamy skórkę, jeszcze parę ruchów łyżką i przelewamy ciasto do przygotowanej formy.</p><p>Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto ok. 53-55 minut (sprawdzamy przy pomocy patyczka – jeśli jest suchy, ciasto się upiekło).</p><p>Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 15 min, po tym czasie wyjmujemy je z tortownicy i odkładamy do całkowitego wystudzenia na metalową kratkę.</p><p></p><p>Posypujemy cukrem pudrem, kakao, startą czekoladą, ozdabiamy kwiatkami.</p><p></p><p>*Zmodyfikowany odrobinę przepis pochodzi z everydayhealthyrecipes.com</p><p></p><p>Moja wersja:</p><p>Mąką orkiszowa, 150 g cukru (tylko trzcinowego), łyżeczka </p><p>domowego cukru waniliowego, 4 średnie banany, otarta skórka z jednej pomarańczy.</p><p>Wszystko merdałam widelcem, piekłam 45 minut w 185 stopniach, w blaszce na babę savarin wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Po częściowym ostudzeniu oblałam polewą czekoladową i posypałam mielonymi pistacjami. Smaczne, wilgotne, pachnące pomarańczami i bardzo proste.</p><p>[ATTACH]111859[/ATTACH] [ATTACH]111860[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1738052, member: 1024"] Ciasto bananowe na maślance Źródło przepisu: [URL]https://consumelavida.blogspot.com/2021/04/atwe-ciasto-bananowe-z-maslanka.html[/URL] Składniki: 240 g mąki (ok. 1,5 szkl.), 60 g kakao (ok. 8 łyżek), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g cukru trzcinowego, 90-100 g cukru białego, Ok. 280 g rozgniecionych, bardzo dojrzałych (WAŻNE!) bananów (ok. 3-4 sztuki), 160 ml maślanki, 120 ml oleju, 3 jajka Ekstrakt albo aromat waniliowy, Łyżka pokrojonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, albo łyżeczka startej skórki pomarańczy. Do ozdoby: cukier puder, kakao, biała czekolada, kwiaty jadalne, przyprawy korzenne (opcjonalnie). Wykonanie: W jednej misce umieszczamy suche składniki: przesianą mąkę, przesiane kakao, proszek, sodę, cukier trzcinowy i biały. Mieszamy je ze sobą. W drugiej misce umieszczamy mokre składniki: jajka, maślankę, olej, aromat waniliowy. Mieszamy je ze sobą dokładnie. Dodajemy rozgniecione banany i znów mieszamy do połączenia się składników. Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o śr. 22-23 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Łączymy ze sobą przy pomocy łyżki składniki suche i mokre. Trzeba to zrobić szybko, ale w miarę dokładnie, by suche składniki nie były widoczne w cieście. Dorzucamy skórkę, jeszcze parę ruchów łyżką i przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto ok. 53-55 minut (sprawdzamy przy pomocy patyczka – jeśli jest suchy, ciasto się upiekło). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na 15 min, po tym czasie wyjmujemy je z tortownicy i odkładamy do całkowitego wystudzenia na metalową kratkę. Posypujemy cukrem pudrem, kakao, startą czekoladą, ozdabiamy kwiatkami. *Zmodyfikowany odrobinę przepis pochodzi z everydayhealthyrecipes.com Moja wersja: Mąką orkiszowa, 150 g cukru (tylko trzcinowego), łyżeczka domowego cukru waniliowego, 4 średnie banany, otarta skórka z jednej pomarańczy. Wszystko merdałam widelcem, piekłam 45 minut w 185 stopniach, w blaszce na babę savarin wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Po częściowym ostudzeniu oblałam polewą czekoladową i posypałam mielonymi pistacjami. Smaczne, wilgotne, pachnące pomarańczami i bardzo proste. [ATTACH]111859[/ATTACH] [ATTACH]111860[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kakaowe ciasto bananowe na maślance
Bottom