- Kwi 24, 2007
- 10
- 0
- 0
konieczne dobre, a nawet bardzo dobre pomidory. Zupa bardzo prosta, ale powalajaca smakowo. Przepis z ksiazki Anny del Conte "Gastronomy of Italy"
Minestra di pomodori alla calabrese
6 lyzek oliwy (extra vergine)
2 zabki czosnku
5 dojrzalych pomidorow
1 cebula
2 lyzki posiekanej natki
garsc makaronu wloskiego (najlepiej ditalini, ale moze tez byc kazdy w ksztalcie krotkich rurek)
percorino lub parmezan (do posypania)
Pomidory obrac ze skorki i grubo posiekac (zachowujac tez sok). Cebule pokroic w cieniutkie plasterki. Czosnek posiekac.
Na rozgrzana oliwe wrzucic pomidory, cebule, czosnek, lyzke natki i smazyc, czesto mieszajac przez 10 min. Wlac 1,5 l wody i powoli doprowadzic do wrzenia. Zredukowac ogien i gotowac zupe na wolnym ogniu przez 20 min. Podkrecic gaz, zeby zupa zaczela wrzec. Wrzucic makaron. Gotowac az makaron bedzie ugotowany. Zupe podawac posypana natka i serem (ser, moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale oryginalna wersja przepisu wymaga pecorino).
Minestra di pomodori alla calabrese
6 lyzek oliwy (extra vergine)
2 zabki czosnku
5 dojrzalych pomidorow
1 cebula
2 lyzki posiekanej natki
garsc makaronu wloskiego (najlepiej ditalini, ale moze tez byc kazdy w ksztalcie krotkich rurek)
percorino lub parmezan (do posypania)
Pomidory obrac ze skorki i grubo posiekac (zachowujac tez sok). Cebule pokroic w cieniutkie plasterki. Czosnek posiekac.
Na rozgrzana oliwe wrzucic pomidory, cebule, czosnek, lyzke natki i smazyc, czesto mieszajac przez 10 min. Wlac 1,5 l wody i powoli doprowadzic do wrzenia. Zredukowac ogien i gotowac zupe na wolnym ogniu przez 20 min. Podkrecic gaz, zeby zupa zaczela wrzec. Wrzucic makaron. Gotowac az makaron bedzie ugotowany. Zupe podawac posypana natka i serem (ser, moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale oryginalna wersja przepisu wymaga pecorino).