Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
kalabryjska zupa pomidorowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jo.hanna" data-source="post: 546801" data-attributes="member: 3834"><p>konieczne dobre, a nawet bardzo dobre pomidory. Zupa bardzo prosta, ale powalajaca smakowo. Przepis z ksiazki Anny del Conte &quot;Gastronomy of Italy&quot; </p><p></p><p>Minestra di pomodori alla calabrese</p><p>6 lyzek oliwy (extra vergine)</p><p>2 zabki czosnku</p><p>5 dojrzalych pomidorow</p><p>1 cebula</p><p>2 lyzki posiekanej natki</p><p>garsc makaronu wloskiego (najlepiej ditalini, ale moze tez byc kazdy w ksztalcie krotkich rurek)</p><p>percorino lub parmezan (do posypania)</p><p>Pomidory obrac ze skorki i grubo posiekac (zachowujac tez sok). Cebule pokroic w cieniutkie plasterki. Czosnek posiekac.</p><p>Na rozgrzana oliwe wrzucic pomidory, cebule, czosnek, lyzke natki i smazyc, czesto mieszajac przez 10 min. Wlac 1,5 l wody i powoli doprowadzic do wrzenia. Zredukowac ogien i gotowac zupe na wolnym ogniu przez 20 min. Podkrecic gaz, zeby zupa zaczela wrzec. Wrzucic makaron. Gotowac az makaron bedzie ugotowany. Zupe podawac posypana natka i serem (ser, moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale oryginalna wersja przepisu wymaga pecorino).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jo.hanna, post: 546801, member: 3834"] konieczne dobre, a nawet bardzo dobre pomidory. Zupa bardzo prosta, ale powalajaca smakowo. Przepis z ksiazki Anny del Conte "Gastronomy of Italy" Minestra di pomodori alla calabrese 6 lyzek oliwy (extra vergine) 2 zabki czosnku 5 dojrzalych pomidorow 1 cebula 2 lyzki posiekanej natki garsc makaronu wloskiego (najlepiej ditalini, ale moze tez byc kazdy w ksztalcie krotkich rurek) percorino lub parmezan (do posypania) Pomidory obrac ze skorki i grubo posiekac (zachowujac tez sok). Cebule pokroic w cieniutkie plasterki. Czosnek posiekac. Na rozgrzana oliwe wrzucic pomidory, cebule, czosnek, lyzke natki i smazyc, czesto mieszajac przez 10 min. Wlac 1,5 l wody i powoli doprowadzic do wrzenia. Zredukowac ogien i gotowac zupe na wolnym ogniu przez 20 min. Podkrecic gaz, zeby zupa zaczela wrzec. Wrzucic makaron. Gotowac az makaron bedzie ugotowany. Zupe podawac posypana natka i serem (ser, moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale oryginalna wersja przepisu wymaga pecorino). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
kalabryjska zupa pomidorowa
Top
Bottom