Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kalafior po marokańsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1733041" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis z książki "Kalafior to król"</p><p></p><p>Na 4 porcje:</p><p></p><p>800 g (około 1 malej główki) kalafiora, obranego i pokrojonego w małe różyczki</p><p>600 g pomidorów, pokrojonych w cząstki (często używam puszkowych)</p><p>125 ml bulionu z kurczaka lub wody (ja robię z wodą, dlatego zaznaczam, że przepis wegetariański)</p><p>4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki</p><p>100 ml oliwy extra virgin (daję na oko, ale raczej mniej)</p><p>1/2 laski cynamonu (u mnie mielony)</p><p>1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki</p><p>1 łyżeczka mielonego imbiru</p><p>1/2 łyżeczki mielonej kurkumy</p><p>1/2 łyżeczki mielonego chili (daję pul biber)</p><p>1 łyżka miodu</p><p>2,5 łyżki soku z cytryny (pomijam, o czym niżej)</p><p>2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>40 g zielonych oliwek bez pestek</p><p>1/2 kiszonej cytryny, bez miąższu opłukanej i posiekanej (nie płuczę, dlatego nie daję już soku) - zależy od wielkości cytryn, ale taka ilość to może być za dużo, używam mniej</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p></p><p>Rozgrzać 3 łyżki oliwy na średnim ogniu na dużej, głębokiej patelni. Dodać kalafior, podsmażać, często mieszając, przez 15-20 minut lub do zrumienienia i niemal całkowitej miękkości.</p><p></p><p>Na innej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić czosnek i podsmażać, mieszając przez 3 minuty lub do zmięknięcia. Wsypać przyprawy, smażyć, mieszając przez kolejne 1-2 minuty. Następnie dodać pomidory, wodę (ew. bulion) i miód. Doprowadzić do wrzenia. Dodać to do kalafiora, wlać sok z cytryny (ja w tym momencie dodaję kiszoną) i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić przez kolejne 7-8 minut.</p><p></p><p>Dodać pietruszkę, oliwki, marynowaną cytrynę (u mnie dodana już wcześniej), sól i pieprz. Na tym przepis się kończy, natomiast ja to chwilę jeszcze razem podgrzewam. </p><p></p><p>Najbardziej mi smakuje na 3. dzień.</p><p></p><p>Jeśli odkopię zdjęcie w telefonie, to wrzucę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1733041, member: 13254"] Przepis z książki "Kalafior to król" Na 4 porcje: 800 g (około 1 malej główki) kalafiora, obranego i pokrojonego w małe różyczki 600 g pomidorów, pokrojonych w cząstki (często używam puszkowych) 125 ml bulionu z kurczaka lub wody (ja robię z wodą, dlatego zaznaczam, że przepis wegetariański) 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 100 ml oliwy extra virgin (daję na oko, ale raczej mniej) 1/2 laski cynamonu (u mnie mielony) 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego chili (daję pul biber) 1 łyżka miodu 2,5 łyżki soku z cytryny (pomijam, o czym niżej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 kiszonej cytryny, bez miąższu opłukanej i posiekanej (nie płuczę, dlatego nie daję już soku) - zależy od wielkości cytryn, ale taka ilość to może być za dużo, używam mniej sól i pieprz Rozgrzać 3 łyżki oliwy na średnim ogniu na dużej, głębokiej patelni. Dodać kalafior, podsmażać, często mieszając, przez 15-20 minut lub do zrumienienia i niemal całkowitej miękkości. Na innej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić czosnek i podsmażać, mieszając przez 3 minuty lub do zmięknięcia. Wsypać przyprawy, smażyć, mieszając przez kolejne 1-2 minuty. Następnie dodać pomidory, wodę (ew. bulion) i miód. Doprowadzić do wrzenia. Dodać to do kalafiora, wlać sok z cytryny (ja w tym momencie dodaję kiszoną) i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić przez kolejne 7-8 minut. Dodać pietruszkę, oliwki, marynowaną cytrynę (u mnie dodana już wcześniej), sól i pieprz. Na tym przepis się kończy, natomiast ja to chwilę jeszcze razem podgrzewam. Najbardziej mi smakuje na 3. dzień. Jeśli odkopię zdjęcie w telefonie, to wrzucę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kalafior po marokańsku
Bottom