Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kalafior pod beszamelem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1027511" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów, a autorką jest Agnieszka Kręglicka. Lubię jej dania, więc zrobiłam na dzisiejszy obiad.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kalafior (wzięłam średni)</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 szklanka mleka </p><p>10 dkg tartego żółtego sera (wzięłam ementaler)</p><p>1 łyżka musztardy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku, uważając, żeby nie rozgotować. Powinien zostać lekko chrupki, czyli al dente. Na patelni rozgrzewamy masło. dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy po trochu mleko, mieszajac intensywnie aż się zagotuje i połączy w spójny sos. Gdy trochę przestygnie, wymieszać z większością sera (trochę sera zostawić do posypania) i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z kalafiorem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.i zapiekać, aż wierzch się zrumieni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1027511, member: 10341"] Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów, a autorką jest Agnieszka Kręglicka. Lubię jej dania, więc zrobiłam na dzisiejszy obiad. [B]Składniki [/B]1 kalafior (wzięłam średni) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 10 dkg tartego żółtego sera (wzięłam ementaler) 1 łyżka musztardy sól, pieprz Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku, uważając, żeby nie rozgotować. Powinien zostać lekko chrupki, czyli al dente. Na patelni rozgrzewamy masło. dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy po trochu mleko, mieszajac intensywnie aż się zagotuje i połączy w spójny sos. Gdy trochę przestygnie, wymieszać z większością sera (trochę sera zostawić do posypania) i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z kalafiorem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.i zapiekać, aż wierzch się zrumieni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kalafior pod beszamelem
Top
Bottom