Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kalafior z gorczycą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1452677" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;szczypta smaku... Indie&quot;. Podaję z moimi małymi zmianami.</p><p></p><p><strong>Kalafior z gorczycą</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 łyżeczki żółtej gorczycy</p><p>2 łyżeczki czarnej gorczycy</p><p>1 łyżeczka kurkumy</p><p>1 łyżeczka puree z tamaryndowca (nie miałam, google poradziły zamiennie wymieszać dżem śliwkowy z sokiem z cytryny, a że mam tylko powidła, to dałam powidła z sokiem z cytryny)</p><p>2-3 łyżki oleju z gorczycy lub zwykłego (dałam rzepakowy)</p><p>2 drobno posiekane ząbki czosnku</p><p>mała drobno posiekana cebula</p><p>600 g kalafiora podzielonego na różyczki</p><p>3 łagodne zielone papryczki chili bez pestek, drobno posiekane (dałam dwie suszone czerwone)</p><p>2 łyżeczki czarnuszki</p><p>sól</p><p></p><p>Gorczycę zmielić na proszek lub utłuc w moździerzu. Wymieszać z kurkumą, pastą z tamaryndowca (ew. powidłami z sokiem cytrynowym) i 100 ml wody.</p><p>W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, aż zacznie dymić. Zmniejszyć ogień, do rondla wrzucić czosnek i cebulę, zrumienić. Dodałam jeszcze pod koniec suszone chili. Wrzucić kalafior, jeśli rondel jest mały, to najlepiej wrzucać partiami, żeby się smażył, a nie gotował. Jeśli trzeba, dodać oleju. Ja mam dosyć duże żeliwne naczynie, więc wrzuciłam wszystko od razu. Jeśli używa się świeżego chili, to kalafior trzeba wyjąć, wrzucić chili, smażyć ok. 1 minutę, aż zbrązowieje na brzegach, a potem znów wrzucić kalafior.</p><p>Do kalafiora wlać tamaryndowca z przyprawami, wrzucić czarnuszkę, posolić i dobrze wymieszać. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. W trakcie duszenia można podlać odrobiną wody, żeby nie przywierał do dna. Jeśli kalafior jest już miękki, a płyn nie zdążył odparować, można zdjąć pokrywkę i gotować do odparowania.</p><p></p><p>[ATTACH=full]84263[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1452677, member: 6990"] Przepis pochodzi z książki "szczypta smaku... Indie". Podaję z moimi małymi zmianami. [B]Kalafior z gorczycą[/B] Składniki: 2 łyżeczki żółtej gorczycy 2 łyżeczki czarnej gorczycy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka puree z tamaryndowca (nie miałam, google poradziły zamiennie wymieszać dżem śliwkowy z sokiem z cytryny, a że mam tylko powidła, to dałam powidła z sokiem z cytryny) 2-3 łyżki oleju z gorczycy lub zwykłego (dałam rzepakowy) 2 drobno posiekane ząbki czosnku mała drobno posiekana cebula 600 g kalafiora podzielonego na różyczki 3 łagodne zielone papryczki chili bez pestek, drobno posiekane (dałam dwie suszone czerwone) 2 łyżeczki czarnuszki sól Gorczycę zmielić na proszek lub utłuc w moździerzu. Wymieszać z kurkumą, pastą z tamaryndowca (ew. powidłami z sokiem cytrynowym) i 100 ml wody. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, aż zacznie dymić. Zmniejszyć ogień, do rondla wrzucić czosnek i cebulę, zrumienić. Dodałam jeszcze pod koniec suszone chili. Wrzucić kalafior, jeśli rondel jest mały, to najlepiej wrzucać partiami, żeby się smażył, a nie gotował. Jeśli trzeba, dodać oleju. Ja mam dosyć duże żeliwne naczynie, więc wrzuciłam wszystko od razu. Jeśli używa się świeżego chili, to kalafior trzeba wyjąć, wrzucić chili, smażyć ok. 1 minutę, aż zbrązowieje na brzegach, a potem znów wrzucić kalafior. Do kalafiora wlać tamaryndowca z przyprawami, wrzucić czarnuszkę, posolić i dobrze wymieszać. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. W trakcie duszenia można podlać odrobiną wody, żeby nie przywierał do dna. Jeśli kalafior jest już miękki, a płyn nie zdążył odparować, można zdjąć pokrywkę i gotować do odparowania. [ATTACH=full]84263[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kalafior z gorczycą
Bottom