Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kalafior z grzybami i kasztanami wodnymi*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 967768" data-attributes="member: 12418"><p>Bardzo ciekawa i pyszna propozycja dla wielbicieli kalafiora (z kuchni pekińskiej).</p><p>Według przepisu z książki &quot;Kuchnia chińska&quot; R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.</p><p></p><p>Składniki na 4 porcje:</p><p>- 6 grzybów mu-err (mun)</p><p>- 10 kasztanów wodnych (z puszki)</p><p>- 1 duży kalafior (ok. 1 kg)</p><p>- 4 łyżki oleju sojowego</p><p>- 1/8 l rosołu z kury</p><p>- 1 łyżka mąki kukurydzianej</p><p>- 5 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny)</p><p>- 4 łyżki wina ryżowego lub sherry amontillado</p><p></p><p>Grzyby włożyć do gorącej wody na 15 minut, po tym czasie odcedzić i odciąć końcówki nóżek.</p><p>Następnie gotować 10 minut, odcedzić, pokroić w cienkie paski.</p><p>Kasztany wodne osączyć i pokroić w cienkie paski.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51847[/ATTACH]</p><p></p><p>Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki.</p><p>Rozgrzać olej, włożyć do niego kalafiora, dolać rosół i stale odwracając gotować na małym ogniu ok. 5 minut.</p><p>Dodać grzyby i kasztany, gotować 5 minut.</p><p>Mąkę kukurydzianą rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, a następnie wymieszać z sosem sojowym i winem ryżowym i dodać do kalafiora.</p><p>Całość jeszcze raz zagotować i zaraz podawać.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51848[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 967768, member: 12418"] Bardzo ciekawa i pyszna propozycja dla wielbicieli kalafiora (z kuchni pekińskiej). Według przepisu z książki "Kuchnia chińska" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r. Składniki na 4 porcje: - 6 grzybów mu-err (mun) - 10 kasztanów wodnych (z puszki) - 1 duży kalafior (ok. 1 kg) - 4 łyżki oleju sojowego - 1/8 l rosołu z kury - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 5 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny) - 4 łyżki wina ryżowego lub sherry amontillado Grzyby włożyć do gorącej wody na 15 minut, po tym czasie odcedzić i odciąć końcówki nóżek. Następnie gotować 10 minut, odcedzić, pokroić w cienkie paski. Kasztany wodne osączyć i pokroić w cienkie paski. [ATTACH=full]51847[/ATTACH] Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Rozgrzać olej, włożyć do niego kalafiora, dolać rosół i stale odwracając gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać grzyby i kasztany, gotować 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, a następnie wymieszać z sosem sojowym i winem ryżowym i dodać do kalafiora. Całość jeszcze raz zagotować i zaraz podawać. [ATTACH=full]51848[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kalafior z grzybami i kasztanami wodnymi*
Top
Bottom