Kalafior zapiekany na sposób węgierski

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,510
2
0
Inspiracja - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Z przepisu podstawowego zmieniłam trochę proporcje i składniki.

Składniki
średniej wielkości kalafior
25 dkg grzybów kurek
15 dkg szynki
pół szklanki śmietany (22%)
4 dkg masła
5 dkg tartego ementalera
sproszkowana słodka papryka do smaku
sól i pieprz

Umytego kalafiora dzielimy na "różyczki", wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Musimy uważać, żeby kalafiora nie rozgotować, więc lepiej sprawdzać w czasie gotowania, powinien być lekko al dente. Następnie osączamy go na sitku. Szynkę kroimy w kosteczkę a kurki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu dość drobno kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i szynkę, krótko przesmażamy przez 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mimo że to danie węgierskie z papryką nie należy przesadzać. Ja daję 1/2 - 1 łyżeczki. Z kolei dodajemy różyczki kalafiora i po delikatnym wymieszaniu przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
Całość polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Formę wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15 minut Tuż przed podaniem posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Oddzielnie podamy ziemniaki puree i zieloną salatę z sosem winegret.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy