Inspiracja - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Z przepisu podstawowego zmieniłam trochę proporcje i składniki.
Składniki
średniej wielkości kalafior
25 dkg grzybów kurek
15 dkg szynki
pół szklanki śmietany (22%)
4 dkg masła
5 dkg tartego ementalera
sproszkowana słodka papryka do smaku
sól i pieprz
Umytego kalafiora dzielimy na "różyczki", wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Musimy uważać, żeby kalafiora nie rozgotować, więc lepiej sprawdzać w czasie gotowania, powinien być lekko al dente. Następnie osączamy go na sitku. Szynkę kroimy w kosteczkę a kurki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu dość drobno kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i szynkę, krótko przesmażamy przez 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mimo że to danie węgierskie z papryką nie należy przesadzać. Ja daję 1/2 - 1 łyżeczki. Z kolei dodajemy różyczki kalafiora i po delikatnym wymieszaniu przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
Całość polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Formę wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15 minut Tuż przed podaniem posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Oddzielnie podamy ziemniaki puree i zieloną salatę z sosem winegret.
Z przepisu podstawowego zmieniłam trochę proporcje i składniki.
Składniki
średniej wielkości kalafior
25 dkg grzybów kurek
15 dkg szynki
pół szklanki śmietany (22%)
4 dkg masła
5 dkg tartego ementalera
sproszkowana słodka papryka do smaku
sól i pieprz
Umytego kalafiora dzielimy na "różyczki", wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Musimy uważać, żeby kalafiora nie rozgotować, więc lepiej sprawdzać w czasie gotowania, powinien być lekko al dente. Następnie osączamy go na sitku. Szynkę kroimy w kosteczkę a kurki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu dość drobno kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i szynkę, krótko przesmażamy przez 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mimo że to danie węgierskie z papryką nie należy przesadzać. Ja daję 1/2 - 1 łyżeczki. Z kolei dodajemy różyczki kalafiora i po delikatnym wymieszaniu przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
Całość polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Formę wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15 minut Tuż przed podaniem posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Oddzielnie podamy ziemniaki puree i zieloną salatę z sosem winegret.