Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kalafior zapiekany na sposób węgierski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 755754" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Inspiracja - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Z przepisu podstawowego zmieniłam trochę proporcje i składniki.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">średniej wielkości kalafior</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg grzybów kurek</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg szynki</span></p><p><span style="font-size: 26px">pół szklanki śmietany (22%)</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg tartego ementalera </span></p><p><span style="font-size: 26px">sproszkowana słodka papryka do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól i pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Umytego kalafiora dzielimy na &quot;różyczki&quot;, wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Musimy uważać, żeby kalafiora nie rozgotować, więc lepiej sprawdzać w czasie gotowania, powinien być lekko al dente. Następnie osączamy go na sitku. Szynkę kroimy w kosteczkę a kurki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu dość drobno kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i szynkę, krótko przesmażamy przez 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mimo że to danie węgierskie z papryką nie należy przesadzać. Ja daję 1/2 - 1 łyżeczki. Z kolei dodajemy różyczki kalafiora i po delikatnym wymieszaniu przekładamy wszystko do formy do zapiekania.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Całość polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Formę wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15 minut Tuż przed podaniem posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Oddzielnie podamy ziemniaki puree i zieloną salatę z sosem winegret.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 755754, member: 10341"] [SIZE=10]Inspiracja - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. Z przepisu podstawowego zmieniłam trochę proporcje i składniki. [B]Składniki[/B] średniej wielkości kalafior 25 dkg grzybów kurek 15 dkg szynki pół szklanki śmietany (22%) 4 dkg masła 5 dkg tartego ementalera sproszkowana słodka papryka do smaku sól i pieprz Umytego kalafiora dzielimy na "różyczki", wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Musimy uważać, żeby kalafiora nie rozgotować, więc lepiej sprawdzać w czasie gotowania, powinien być lekko al dente. Następnie osączamy go na sitku. Szynkę kroimy w kosteczkę a kurki po dokładnym oczyszczeniu i umyciu dość drobno kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i szynkę, krótko przesmażamy przez 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mimo że to danie węgierskie z papryką nie należy przesadzać. Ja daję 1/2 - 1 łyżeczki. Z kolei dodajemy różyczki kalafiora i po delikatnym wymieszaniu przekładamy wszystko do formy do zapiekania. Całość polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Formę wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika i pieczemy przez 15 minut Tuż przed podaniem posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Oddzielnie podamy ziemniaki puree i zieloną salatę z sosem winegret. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kalafior zapiekany na sposób węgierski
Bottom