Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
kalafior zapiekany po szwedzku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Marg" data-source="post: 830706" data-attributes="member: 10941"><p>Przepis znaleziony na forum diety żużla, lekko zmodyfikowany</p><p></p><p>Średniej wielkości kalafior (albo 2 opakowania mrożonego)</p><p>200-300 g śmietany (ja daję 18%)</p><p>3-4 łyżki majonezu</p><p>2 ząbki drobno pokrojonego czosnku</p><p>ok 300 g wędliny (szynka, boczek, gruba kiełbasa typu żywiecka)</p><p>200-250 g sera żółtego</p><p>pieprz, sól</p><p></p><p>Kalafiora obgotować (do twardszego aldente), odsączyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem. Wędlinę pokroić w paseczki, ser zetrzeć, albo pokroić w paseczki (jeśli kupiony w plasterkach). Do naczynia żaroodpornego wyłożyć kalafiora, posypać wędliną i serem, polać sosem śmietanowo-majonezowym. Zapiekać (ok. godziny w 175 stopniach - w zależności jak bardzo aldente był kalafior)</p><p>Ja robię tą zapiekankę w dwóch warstwach (kwestia wielkości naczynia). Dzisiaj uznałam, że do sosu można dorzucić kilka rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu z zalewy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Marg, post: 830706, member: 10941"] Przepis znaleziony na forum diety żużla, lekko zmodyfikowany Średniej wielkości kalafior (albo 2 opakowania mrożonego) 200-300 g śmietany (ja daję 18%) 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku ok 300 g wędliny (szynka, boczek, gruba kiełbasa typu żywiecka) 200-250 g sera żółtego pieprz, sól Kalafiora obgotować (do twardszego aldente), odsączyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem. Wędlinę pokroić w paseczki, ser zetrzeć, albo pokroić w paseczki (jeśli kupiony w plasterkach). Do naczynia żaroodpornego wyłożyć kalafiora, posypać wędliną i serem, polać sosem śmietanowo-majonezowym. Zapiekać (ok. godziny w 175 stopniach - w zależności jak bardzo aldente był kalafior) Ja robię tą zapiekankę w dwóch warstwach (kwestia wielkości naczynia). Dzisiaj uznałam, że do sosu można dorzucić kilka rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu z zalewy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
kalafior zapiekany po szwedzku
Top
Bottom