Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kalafior zapiekany z kurkami i szynką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 876582" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj na obiad miał być kalafior zapiekany z serem, ale rano dostałam w prezencie chyba pół łubianki kurek, więc zmieniłam koncepcję i oprócz kurek duszonych w maśle, zrobiłam, korzystając ze &quot;Smaków i aromatów&quot;, czekający na obiad kalafior z kurkami. Według przepisu dla 4 osób potrzeba:</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kalafior (wg smaku mniejszy lub większy, a najlepiej średni)</p><p>20 dkg młodych kurek</p><p>10 dkg szynki </p><p>mała cebula</p><p>2 łyżki masła</p><p>1/8 litra (pół szklanki) śmietany (wzięłam 22 %)</p><p>5 dkg utartego ementalera</p><p>1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki</p><p>sól, pieprz</p><p>szczypta cukru</p><p></p><p>Umyty kalafior podzieliłam na spore cząstki i wrzuciłam do lekko posolonego wrzątku. Należy gotować go 15 minut, a póżniej dokładnie odcedzić na durszlaku. Kurki oczyścić, przyciąć twarde końcówki, większe podzielić na cząstki, a cebulę i szynkę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać kurki z cebulą i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Potem dodać szynkę i podsmażyć jeszcze przez dobrą chwilę.</p><p>W garnuszku ubić śmietanę ze szczyptą soli i cukru, wsypać zmieloną paprykę i utarty ser. W naczyniu do zapiekania, cienko wysmarowanym masłem, układamy kalafior, posypujemy kurkami z cebulą i szynką. Polewamy przygotowaną śmietaną i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 15 minut. Zjadłam z bagietką. Dobre i niebanalne danie na małą kolację w gronie przyjaciół.</p><p>Interesująca wersja dla wegetarian - bez szynki, za to z większą ilością kurek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 876582, member: 10341"] Dzisiaj na obiad miał być kalafior zapiekany z serem, ale rano dostałam w prezencie chyba pół łubianki kurek, więc zmieniłam koncepcję i oprócz kurek duszonych w maśle, zrobiłam, korzystając ze "Smaków i aromatów", czekający na obiad kalafior z kurkami. Według przepisu dla 4 osób potrzeba: [B]Składniki[/B] 1 kalafior (wg smaku mniejszy lub większy, a najlepiej średni) 20 dkg młodych kurek 10 dkg szynki mała cebula 2 łyżki masła 1/8 litra (pół szklanki) śmietany (wzięłam 22 %) 5 dkg utartego ementalera 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz szczypta cukru Umyty kalafior podzieliłam na spore cząstki i wrzuciłam do lekko posolonego wrzątku. Należy gotować go 15 minut, a póżniej dokładnie odcedzić na durszlaku. Kurki oczyścić, przyciąć twarde końcówki, większe podzielić na cząstki, a cebulę i szynkę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać kurki z cebulą i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Potem dodać szynkę i podsmażyć jeszcze przez dobrą chwilę. W garnuszku ubić śmietanę ze szczyptą soli i cukru, wsypać zmieloną paprykę i utarty ser. W naczyniu do zapiekania, cienko wysmarowanym masłem, układamy kalafior, posypujemy kurkami z cebulą i szynką. Polewamy przygotowaną śmietaną i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 15 minut. Zjadłam z bagietką. Dobre i niebanalne danie na małą kolację w gronie przyjaciół. Interesująca wersja dla wegetarian - bez szynki, za to z większą ilością kurek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kalafior zapiekany z kurkami i szynką
Bottom