Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kalafiorowe wariacje, przepisy:
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1638053" data-attributes="member: 2354"><p>Kalafiorowe wariacje, przepisy:</p><p></p><p>steki kalafiorowe, </p><p>przepis Valerie Bertinelli (ang) : </p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie-bertinelli/roasted-cauliflower-steaks-with-golden-raisins-and-pine-nuts-3097802" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie...ne-nuts-3097802</a> </p><p>2 glowki kalafiora pociac wzdluz na grubosc mw. 1 1/4 cm. ( ok. 4-6 stekow lacznie)</p><p>oliwa extra virgin do pokropienia</p><p>sol koszerna i pieprz</p><p>2 lyzki piniowych orzeszkow (mozna zastapic innymi)</p><p>1/4 szklanki zoltych rodzynkow</p><p>1 lyzka masla, 1/4 szklanki siekanej natki pietruszki</p><p>----------------------------------------------------------</p><p>Nagrzac piekarnik na 215 stopni C (425 F). ulozyc steki na blaszce, pokropic oliwa, posypac sola i pieprzem po obu stronach</p><p>piec 20-25 min na zlocisto, przewracajac na druga strone po 10 minutach.</p><p>Orzeszki podpiec na suchej patelni, ok. 3 min., dodac maslo, sol i rodzynki, smazyc do roztopienia masla, dodac natke.</p><p>Steki kalafiorowe przelozyc na polmisek, polac maslem z dodatkami, podawac.</p><p>Kto nie lubi rodzynek moze zastapic innymi suszonymi owocami, przypisek moj. B. smaczne.</p><p>--------------------------------------------------------------------</p><p>Zapiekane kalafiory wg. Marceli Valladolid: </p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/marcela-valladolid/roasted-cauliflower-265" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...cauliflower-265</a> (ang).</p><p></p><p>4 szklanki rozyczek kalafiorow</p><p>3 lyzki oliwy</p><p>sol, pieprz i lyzka meksykanskiego oregano (nie musi byc meksykanskie)</p><p>2 lyzki marynowanej papryczki jak pepperoncini (zolte) + zalewa</p><p>2 lyzki tartego parmezanu</p><p>1 lyzka marynowanych papryczek jalapeno posiekane ( z puszki) </p><p>ok. 30 dkg prazonych orzeszkow pinii</p><p>2 lyzki posiekanej natki pietruszki</p><p>----------------------------------------------------------</p><p>W misce wymieszac czastki kalafiorow z 2 lyzkami oliwy. dodac sol i pieprz. Rozlozyc na blaszce, piec na zloto ok. 40 min. w temp. 175 C (350 F) ochlodzic.</p><p>W miseczce wymieszac posiekane papryczki z zalewa i lyzka oliwy, doprawic do smaku sola.</p><p>Wymieszac pieczone czastki kalafiorow z dresingiem z papryczek, dodac jalapeno, orzeszki, posypac natka, podawac.</p><p>Bedzie dosc pikantne, mozna opuscic jalapeno, albo dodac do smaku.</p><p>-----------------------------------------------------------</p><p>Pieczony kalafior z parmezanem wg. Iny Garten: </p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/parmesan-roasted-cauliflow" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...asted-cauliflow</a> (ang)</p><p>Duza glowka kalafiora</p><p>3 lyzki dobrej oliwy</p><p>koszerna sol i pieprz</p><p>szklanka tartego parmezanu</p><p>szklanka taretego sera gruyere</p><p>----------------------------------------------------------------------------------------</p><p>Nagrzac piekarnik na 175 C (350 F)</p><p>Odjac zewnetrzne liscie i pokroic kalafior na rozyczki, odrzucuc glab. (ja bym obrala i pokroila na plastry zamiast odrzucic). Wylozyc kalafior na blaszke, pokropic oliwa, doprawic do smaki sola i pieprzem, wymieszac.</p><p>Piec 30 min. na zloto, przegarniajac raz w polowie pieczenia. Posypac serami i zapiec 1-2 min. do roztopienia serow. Doprawic do smaku jesli trzeba i podawac gorace lub na cieplo.</p><p>----------------------------------------------------------------------------------------</p><p>Kalafiorowa pizza wg. Ree Drumond: </p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/ree-drummond/cauliflower-crust-pi" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/ree-dru...flower-crust-pi</a> (ang)</p><p></p><p>1 srednia gowka kalafiora pokrojona na rozyczki</p><p>1/4 szklanki tartego parmezanu</p><p>1 lyzeczka wloskiej przyprawy</p><p>1/4/lyzeczki koszernej soli</p><p>1 duze jajko</p><p>2 szklanki tartego sera mozzarella</p><p>1/4 szkl. ostrego sosu do pizzy (przepis ponizej)</p><p>swieze listki bazylii do przybrania</p><p></p><p>Salata do pizzy:</p><p>4 szklanki mieszanych salat</p><p>2 lyzko oliwy</p><p>1 lyzka octu balamicznego</p><p>sol koszerna i pieprz</p><p>parmezan w platkach do przybrania</p><p></p><p>Sos do pizzy:</p><p>1-2 lyzki oliwy</p><p>3 zabki czosnku (posiekac)</p><p>1 srednia cebula drobno posiekana</p><p>pol szklanki rosolu z kurczaka</p><p>3 puszki siekanych pomidorow</p><p>1 lyzka brazowego cukru</p><p>1 lyzeczka platkow ostrej papryczki, sol i pieprz</p><p></p><p>Nagrzac piekarnik do 215 C (425 F). Blaszke wylozyc papierem do pieczenia. Kalafior zmiksowac na b. drobno w miserze, pwinno wyjsc 2,5 szklanki. Zmiksowany kalafior przesypac do miseczki, przykryc i wstawic do mikrofali na 4-6 min.</p><p>Nastepnie przesypac na sciereczke i ochlodzic.</p><p>Kiedy juz malo cieply zakrecic sciereczke i mocno odcisnac prawie na sucho, uzyc drugiej sciereczki jesli trzeba.</p><p>W misce wymieszac kalafior, parmezan, wloska przyprawe, sol, jajko i mozzarelle do dobrego polaczenia. Mieszanke kalafiorowa przelozyc na blaszke wylozona papierem, ulozyc w okrag ok.25 cm. i piec na zloto 10-15 min.</p><p>Pizze wyjac z piekarnika i polac sosem, posypac pozostala szklanka mozzarelli, zapiec na nastepne 10 min. posypac bazylia przed podaniem, podawac z salata na pizzy albo obok.</p><p></p><p>Przyzadzic salate:</p><p>oliwe z octem balsamicznym, sola i pieprzem do smaku wymieszac w miseczce, polac mieszanke salat i wymieszac, posypac platkami parmezanu.</p><p></p><p>Sos do pizzy:</p><p>Rozgrzac patelnie, wlac lyzke oliwy, wsypac posiekany czosnek i cebule, dusic 4-5 min.</p><p>Wlac bulion/rosol mieszajac gotowac do zredukowania plynu na polowe. Dodac pomidory, wymieszac, doprawic cukrem, platkami chili, zmniejszyc ogien i trzymac ok. 30 min. Ochlodzic i zmiksowac.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1638053, member: 2354"] Kalafiorowe wariacje, przepisy: steki kalafiorowe, przepis Valerie Bertinelli (ang) : [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie-bertinelli/roasted-cauliflower-steaks-with-golden-raisins-and-pine-nuts-3097802"]https://www.foodnetwork.com/recipes/valerie...ne-nuts-3097802[/URL] 2 glowki kalafiora pociac wzdluz na grubosc mw. 1 1/4 cm. ( ok. 4-6 stekow lacznie) oliwa extra virgin do pokropienia sol koszerna i pieprz 2 lyzki piniowych orzeszkow (mozna zastapic innymi) 1/4 szklanki zoltych rodzynkow 1 lyzka masla, 1/4 szklanki siekanej natki pietruszki ---------------------------------------------------------- Nagrzac piekarnik na 215 stopni C (425 F). ulozyc steki na blaszce, pokropic oliwa, posypac sola i pieprzem po obu stronach piec 20-25 min na zlocisto, przewracajac na druga strone po 10 minutach. Orzeszki podpiec na suchej patelni, ok. 3 min., dodac maslo, sol i rodzynki, smazyc do roztopienia masla, dodac natke. Steki kalafiorowe przelozyc na polmisek, polac maslem z dodatkami, podawac. Kto nie lubi rodzynek moze zastapic innymi suszonymi owocami, przypisek moj. B. smaczne. -------------------------------------------------------------------- Zapiekane kalafiory wg. Marceli Valladolid: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/marcela-valladolid/roasted-cauliflower-265"]https://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...cauliflower-265[/URL] (ang). 4 szklanki rozyczek kalafiorow 3 lyzki oliwy sol, pieprz i lyzka meksykanskiego oregano (nie musi byc meksykanskie) 2 lyzki marynowanej papryczki jak pepperoncini (zolte) + zalewa 2 lyzki tartego parmezanu 1 lyzka marynowanych papryczek jalapeno posiekane ( z puszki) ok. 30 dkg prazonych orzeszkow pinii 2 lyzki posiekanej natki pietruszki ---------------------------------------------------------- W misce wymieszac czastki kalafiorow z 2 lyzkami oliwy. dodac sol i pieprz. Rozlozyc na blaszce, piec na zloto ok. 40 min. w temp. 175 C (350 F) ochlodzic. W miseczce wymieszac posiekane papryczki z zalewa i lyzka oliwy, doprawic do smaku sola. Wymieszac pieczone czastki kalafiorow z dresingiem z papryczek, dodac jalapeno, orzeszki, posypac natka, podawac. Bedzie dosc pikantne, mozna opuscic jalapeno, albo dodac do smaku. ----------------------------------------------------------- Pieczony kalafior z parmezanem wg. Iny Garten: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/parmesan-roasted-cauliflow"]https://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...asted-cauliflow[/URL] (ang) Duza glowka kalafiora 3 lyzki dobrej oliwy koszerna sol i pieprz szklanka tartego parmezanu szklanka taretego sera gruyere ---------------------------------------------------------------------------------------- Nagrzac piekarnik na 175 C (350 F) Odjac zewnetrzne liscie i pokroic kalafior na rozyczki, odrzucuc glab. (ja bym obrala i pokroila na plastry zamiast odrzucic). Wylozyc kalafior na blaszke, pokropic oliwa, doprawic do smaki sola i pieprzem, wymieszac. Piec 30 min. na zloto, przegarniajac raz w polowie pieczenia. Posypac serami i zapiec 1-2 min. do roztopienia serow. Doprawic do smaku jesli trzeba i podawac gorace lub na cieplo. ---------------------------------------------------------------------------------------- Kalafiorowa pizza wg. Ree Drumond: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/ree-drummond/cauliflower-crust-pi"]https://www.foodnetwork.com/recipes/ree-dru...flower-crust-pi[/URL] (ang) 1 srednia gowka kalafiora pokrojona na rozyczki 1/4 szklanki tartego parmezanu 1 lyzeczka wloskiej przyprawy 1/4/lyzeczki koszernej soli 1 duze jajko 2 szklanki tartego sera mozzarella 1/4 szkl. ostrego sosu do pizzy (przepis ponizej) swieze listki bazylii do przybrania Salata do pizzy: 4 szklanki mieszanych salat 2 lyzko oliwy 1 lyzka octu balamicznego sol koszerna i pieprz parmezan w platkach do przybrania Sos do pizzy: 1-2 lyzki oliwy 3 zabki czosnku (posiekac) 1 srednia cebula drobno posiekana pol szklanki rosolu z kurczaka 3 puszki siekanych pomidorow 1 lyzka brazowego cukru 1 lyzeczka platkow ostrej papryczki, sol i pieprz Nagrzac piekarnik do 215 C (425 F). Blaszke wylozyc papierem do pieczenia. Kalafior zmiksowac na b. drobno w miserze, pwinno wyjsc 2,5 szklanki. Zmiksowany kalafior przesypac do miseczki, przykryc i wstawic do mikrofali na 4-6 min. Nastepnie przesypac na sciereczke i ochlodzic. Kiedy juz malo cieply zakrecic sciereczke i mocno odcisnac prawie na sucho, uzyc drugiej sciereczki jesli trzeba. W misce wymieszac kalafior, parmezan, wloska przyprawe, sol, jajko i mozzarelle do dobrego polaczenia. Mieszanke kalafiorowa przelozyc na blaszke wylozona papierem, ulozyc w okrag ok.25 cm. i piec na zloto 10-15 min. Pizze wyjac z piekarnika i polac sosem, posypac pozostala szklanka mozzarelli, zapiec na nastepne 10 min. posypac bazylia przed podaniem, podawac z salata na pizzy albo obok. Przyzadzic salate: oliwe z octem balsamicznym, sola i pieprzem do smaku wymieszac w miseczce, polac mieszanke salat i wymieszac, posypac platkami parmezanu. Sos do pizzy: Rozgrzac patelnie, wlac lyzke oliwy, wsypac posiekany czosnek i cebule, dusic 4-5 min. Wlac bulion/rosol mieszajac gotowac do zredukowania plynu na polowe. Dodac pomidory, wymieszac, doprawic cukrem, platkami chili, zmniejszyc ogien i trzymac ok. 30 min. Ochlodzic i zmiksowac. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kalafiorowe wariacje, przepisy:
Top
Bottom