Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kalarepka faszerowana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 865171" data-attributes="member: 10341"><p>Kalarepkę można nadziewać różnymi farszami, choć przeważnie stosuje się farsz mięsny. Ale równie doskonała i lekkostrawna jest kalarepka faszerowana na sposób jarski. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje podaje dla 4 osób, choć dla siebie robiłam tylko z 2 kalarepek.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>8 młodych kalarepek</p><p>1 cebula, drobno posiekana</p><p>czubata filiżanka wypieczonego na sypko ryżu</p><p> 1 surowe jajko</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>czubata łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>1/2 szklanki śmietany (brałam 22 %)</p><p>łyżeczka (z czubkiem) mąki ziemniaczanej</p><p>sól, cukier, trochę soku z cytryny do smaku</p><p>8 plasterków sera żółtego ( ementaler lub gouda) </p><p>trochę sproszkowanej słodkiej papryki</p><p>masło do smażenia</p><p></p><p>Kalarepki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy widelec wchodzi w nie lekko, odstawiamy z ognia i studzimy. Przestudzone wydrążamy, najlepiej łyżeczką do drążenia ziemniaków, zostawiając 1 cm margines na ścianki. Wydrążone kawałeczki drobno siekamy. </p><p>Na patelni przesmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy posiekaną kalarepkę, ryż, soli do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej, wreszcie surowe jajko. Po dokładnym wymieszaniu lekko pikantny farsz nakładamy do wydrążonych kalarepek. Kalarepki układamy w płaskim rondlu i zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Wywaru lejemy nie za dużo, po uduszeniu ma być 3/4 litra i dusimy kalarepki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut. Pół szklanki śmietany rozprowadzamy z koncentratem pomidorowym i mąką ziemniaczaną, po czym łączymy wszystko z wywarem, w którym dusi się kalarepka. Powstały sos zagotowujemy i sprawdzamy jego smak. Zapewne trzeba będzie dodać soli, trochę soku z cytryny i cukru do smaku. </p><p>Plasterki sera tak przykrawamy, żeby przykrywały farsz, oprószamy je odrobiną papryki i rondel wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Gdy ser zaczyna się topić - danie jest gotowe. Można podać je w rondlu lub wyłożyć na półmisek i polać sosem. Oddzielnie podajemy młode ziemniaki z masłem i koperkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 865171, member: 10341"] Kalarepkę można nadziewać różnymi farszami, choć przeważnie stosuje się farsz mięsny. Ale równie doskonała i lekkostrawna jest kalarepka faszerowana na sposób jarski. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje podaje dla 4 osób, choć dla siebie robiłam tylko z 2 kalarepek. [B]Składniki [/B]8 młodych kalarepek 1 cebula, drobno posiekana czubata filiżanka wypieczonego na sypko ryżu 1 surowe jajko szczypta gałki muszkatołowej czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki śmietany (brałam 22 %) łyżeczka (z czubkiem) mąki ziemniaczanej sól, cukier, trochę soku z cytryny do smaku 8 plasterków sera żółtego ( ementaler lub gouda) trochę sproszkowanej słodkiej papryki masło do smażenia Kalarepki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy widelec wchodzi w nie lekko, odstawiamy z ognia i studzimy. Przestudzone wydrążamy, najlepiej łyżeczką do drążenia ziemniaków, zostawiając 1 cm margines na ścianki. Wydrążone kawałeczki drobno siekamy. Na patelni przesmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy posiekaną kalarepkę, ryż, soli do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej, wreszcie surowe jajko. Po dokładnym wymieszaniu lekko pikantny farsz nakładamy do wydrążonych kalarepek. Kalarepki układamy w płaskim rondlu i zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Wywaru lejemy nie za dużo, po uduszeniu ma być 3/4 litra i dusimy kalarepki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut. Pół szklanki śmietany rozprowadzamy z koncentratem pomidorowym i mąką ziemniaczaną, po czym łączymy wszystko z wywarem, w którym dusi się kalarepka. Powstały sos zagotowujemy i sprawdzamy jego smak. Zapewne trzeba będzie dodać soli, trochę soku z cytryny i cukru do smaku. Plasterki sera tak przykrawamy, żeby przykrywały farsz, oprószamy je odrobiną papryki i rondel wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Gdy ser zaczyna się topić - danie jest gotowe. Można podać je w rondlu lub wyłożyć na półmisek i polać sosem. Oddzielnie podajemy młode ziemniaki z masłem i koperkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kalarepka faszerowana
Bottom