Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kalarepka po węgiersku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 873047" data-attributes="member: 10341"><p>Różni się od wspaniałej kalarepki duszonej z koperkiem, co nie znaczy, że jest gorsza. Jest po prostu inna, bardziej pikantna. Kalarepki o tej porze już są lekko zdrewniałe, bo te najlepsze powinny mieć 10 cm średnicy. Kupiłam 3 i musiałam odkroić część zdrewniałą. Przepis z Ty i Ja zakłada 1/2 - 3/4 kg kalarepek. Ja kupowałam na sztuki. Najważniejszy w tym daniu jest sos, jak to zwykle w węgierskich daniach bywa i oczywiście z dodatkiem słoniny, bez której nie ma węgierskiej kuchni. W rezultacie wychodzi danie z doskonałym sosem, pasujące do mięs, jajek, klusek i innych potraw.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 - 3/4 kg kalarepek ( kupiłam 3 spore, bo innych nie było)</p><p></p><p><strong>Sos paprykowy</strong></p><p><strong></strong>4 dkg słoniny pokrojonej w drobną kosteczkę</p><p>1 średnia drobno posiekana cebula</p><p>1 ścięta łyżka słodkiej sproszkowanej papryki</p><p>1 łyżka mąki</p><p>kilka łyżek kwaśnej śmietany ( 3 - 4 22%)</p><p>odrobina soku cytrynowego</p><p>sól</p><p></p><p>Kalarepkę obieramy i kroimy w słupki lub kostkę. Dusimy w niewielkiej ilości posolonej wody. Już miękką łączymy z sosem paprykowym.</p><p>SOS PAPRYKOWY: słoninę przesmażamy z posiekaną cebulą, słodką papryką oraz łyżką mąki. Lekko zrumienioną zasmażkę rozprowadzamy 1,5 szklanki wywaru, w którym dusiła się kalarepka i gotujemy jeszcze 10 minut. Przysmaczamy solą, odrobiną soku cytrynowego oraz podprawiamy śmietaną. </p><p>Łączymy z uduszoną kalarepką i podajemy tę jarzynkę do mięs, sadzonych jajek lub po prostu ryżu wypieczonego na sypko. Jest doskonała, o odmiennym, bardzo oryginalnym smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 873047, member: 10341"] Różni się od wspaniałej kalarepki duszonej z koperkiem, co nie znaczy, że jest gorsza. Jest po prostu inna, bardziej pikantna. Kalarepki o tej porze już są lekko zdrewniałe, bo te najlepsze powinny mieć 10 cm średnicy. Kupiłam 3 i musiałam odkroić część zdrewniałą. Przepis z Ty i Ja zakłada 1/2 - 3/4 kg kalarepek. Ja kupowałam na sztuki. Najważniejszy w tym daniu jest sos, jak to zwykle w węgierskich daniach bywa i oczywiście z dodatkiem słoniny, bez której nie ma węgierskiej kuchni. W rezultacie wychodzi danie z doskonałym sosem, pasujące do mięs, jajek, klusek i innych potraw. [B]Składniki [/B]1/2 - 3/4 kg kalarepek ( kupiłam 3 spore, bo innych nie było) [B]Sos paprykowy [/B]4 dkg słoniny pokrojonej w drobną kosteczkę 1 średnia drobno posiekana cebula 1 ścięta łyżka słodkiej sproszkowanej papryki 1 łyżka mąki kilka łyżek kwaśnej śmietany ( 3 - 4 22%) odrobina soku cytrynowego sól Kalarepkę obieramy i kroimy w słupki lub kostkę. Dusimy w niewielkiej ilości posolonej wody. Już miękką łączymy z sosem paprykowym. SOS PAPRYKOWY: słoninę przesmażamy z posiekaną cebulą, słodką papryką oraz łyżką mąki. Lekko zrumienioną zasmażkę rozprowadzamy 1,5 szklanki wywaru, w którym dusiła się kalarepka i gotujemy jeszcze 10 minut. Przysmaczamy solą, odrobiną soku cytrynowego oraz podprawiamy śmietaną. Łączymy z uduszoną kalarepką i podajemy tę jarzynkę do mięs, sadzonych jajek lub po prostu ryżu wypieczonego na sypko. Jest doskonała, o odmiennym, bardzo oryginalnym smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kalarepka po węgiersku
Top
Bottom