Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ponieważ jest sezon truskawkowy, to właśnie z nimi chciałam zrobić ciasto, jednak nadadzą się do niego także rożne inne owoce: maliny, jagody, wiśnie, nawet brzoskwinie z puszki. Wbrew pozorom, to ciasto jest dużo łatwiejsze w wykonaniu, niż się wydaje. Jeśli zamiast polewania ciasta czekoladą, posypiecie je cukrem pudrem, będzie ono wręcz dietetyczne.
icon_smile.gif

kalejdoskop.JPG

1/2 kg truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
2 łyżki żelatyny
1 polewa czekoladowa

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1cukier waniliowy

1. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w kawałki. Przygotować galaretkę, dodając do niej dodatkowo 2 łyżki żelatyny. Odstawić, by
przestygła.Następnie dodać pokrojone truskawki. Odstawić do lodówki, by zaczęła zastygać.

2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru. Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i
na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

3.Kiedy galaretka z owocami zgęstnieje na tyle, że będzie miała konsystencję naprawdę gęstego kisielu, możemy dalej przygotowywać ciasto.
Upieczonym biszkoptem wykładamy formę do pieczenia- długą keksówkę - w ten sposób, by jeden z końców wystawał na zewnątrz.
Następnie wlewamy owoce z galaretką, wyrównujemy powierzchnię. Wystającym końcem ciasta przykrywamy owoce, lekko dociskając. Odstawiamy formę z ciastem do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

tulip.jpg

4. Kiedy galaretka zastygnie, wyjmujemy ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe.

Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa się dobrze kroiła.
Użyłam keksówki 35 cm x 9 cm.

Załączniki

• tulip.jpg
    tulip.jpg
    16.4 KB · Wyświetleń: 1
  • kalejdoskop.JPG
    kalejdoskop.JPG
    104.1 KB · Wyświetleń: 1

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ale fajne
daumen.gif

W miejsce truskawek można zamiennie pewnie dać wszelkie inne owoce jak i kremy, serniki na zimno, i różne masy na żelatynie, byleby tylko zastygające mocno
daumen.gif

Bardzo fajny pomysł
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Mała_Mi - bardzo apetyczne ciasto.
mniam.gif

Cinka @ 21 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1306288W miejsce truskawek można zamiennie pewnie dać wszelkie inne owoce jak i kremy, serniki na zimno, i różne masy na żelatynie, byleby tylko zastygające mocno
daumen.gif
Nie tylko. Swego czasu robiłam w podobny sposób deser "płonąca Alaska": do tak ukształtowanego biszkoptu wkłada się mus owocowy, mocno zmrożone lody i ... krótko zapieka z bezą. Niespodzianka dla gości murowana.
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo się cieszę, że się Wam podoba
icon_biggrin.gif

Jak zauważyła Cinka, można oczywiście dać do środka różne kremy - z tych gęstych i zastygających, także masę jak na sernik na zimno, i praktycznie każde owoce. Pomysł Joanny z lodami też mi się podoba
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Używam tej dużej, która jest w komplecie z piekarnikiem. Wielkośc ciasta dostosowujesz do formy, w której chcesz je umieścić.
Moje miało więc jeden bok o długości 35 cm, a drugi taki, by dało się zwinąć "rulon" kalejdoskopu. Ale nie trzeba oceniać tego z linijką w rękach, wystarczy na oko
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy