Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kandyzowane kwiaty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 854852" data-attributes="member: 59"><p>To sie doczekaly fijolki. </p><p>...<span style="font-size: 26px">a garb mi sam wyrosnie</span></p><p></p><p>Kandyzowanie jest forma konserwowania w cukrze. O ile z owocami jest latwo - smazy sie je w syropie, kwiaty by tego nie przezyly. </p><p>Delikatnie obsypuje sie je cukrem, ale zeby sie trzymal trzeba najpierw kwity obsmarowac. </p><p></p><p>Znam dwie metody, ale jesli jest wiecej moze ktos dopisze. </p><p></p><p>- Z bialkiem jajka</p><p>Bialko ubic (mozna dodac odrobine wody) i malutkim pedzelkiem nanosic piane na kwiaty tak, aby dokladnie ale cienka warstwa pokryc calosc. </p><p>Tak przygotowane albo obsypywac, albo maczac w cukrze pudrze i zostawic do calkowitego wyschniecia. </p><p></p><p>Przechowywac (do roku) w szczelnym, szklanym pojemniku w ciemnym miejscu. Jesli kwiaty uklada sie warstwami dobrze jest przelozyc je pergaminem. </p><p></p><p>- w syropie</p><p>Cukier podgrzac w wodzie do rozpuszczenia (na 2 czesci cukry 1 czesc wody). Moczyc w syropie kwiaty i ukladac na woskowanym papierze. </p><p>Posypac cukrem (sitko sie przydaje w tym momencie) i wysuszyc. </p><p></p><p></p><p>Lece po fijolki. </p><p>Z platkami rozy byloby latwiej, ale jeszcze nie ma.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 854852, member: 59"] To sie doczekaly fijolki. ...[SIZE=8]a garb mi sam wyrosnie[/SIZE] Kandyzowanie jest forma konserwowania w cukrze. O ile z owocami jest latwo - smazy sie je w syropie, kwiaty by tego nie przezyly. Delikatnie obsypuje sie je cukrem, ale zeby sie trzymal trzeba najpierw kwity obsmarowac. Znam dwie metody, ale jesli jest wiecej moze ktos dopisze. - Z bialkiem jajka Bialko ubic (mozna dodac odrobine wody) i malutkim pedzelkiem nanosic piane na kwiaty tak, aby dokladnie ale cienka warstwa pokryc calosc. Tak przygotowane albo obsypywac, albo maczac w cukrze pudrze i zostawic do calkowitego wyschniecia. Przechowywac (do roku) w szczelnym, szklanym pojemniku w ciemnym miejscu. Jesli kwiaty uklada sie warstwami dobrze jest przelozyc je pergaminem. - w syropie Cukier podgrzac w wodzie do rozpuszczenia (na 2 czesci cukry 1 czesc wody). Moczyc w syropie kwiaty i ukladac na woskowanym papierze. Posypac cukrem (sitko sie przydaje w tym momencie) i wysuszyc. Lece po fijolki. Z platkami rozy byloby latwiej, ale jeszcze nie ma. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kandyzowane kwiaty
Top
Bottom