Kandyzowane szalotki z cynamonem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię je dość często jako dodatek do drobiu lub cielęciny. Przepis pochodzi z czasopisma "Moje gotowanie". Proporcje obliczone dla 4 osób.

Składniki

- kostka bulionu drobiowego

- 12 dużych szalotek

- 6 moreli suszonych

- 50 ml oliwy (biorę typowy kieliszek do wódki)

- duża szczypta cynamonu (mniej lub więcej do smaku - warto próbować)

- pieprz mielony

- sól

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki kolendry (często zastępuję natką pietruszki)

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Szalotki obieramy. Morele przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni podgrzewamy powoli oliwę. Układamy na niej szalotki i polewamy je oliwą. Lekko oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy cynamon i miód. Wlewamy dwie łyżki wazowe bulionu i gotujemy na małym ogniu do chwili, kiedy szalotki staną się miękkie. W połowie gotowania dodajemy morele i posiekaną kolendrę (ja natkę). Szalotki powinny stać się przejrzyste, złociste i scukrzone.

edit: musiałam usunąć jeden wpis o cynamonie, bo z rozpędu wpisałam go 2 razy.




Skorzystam z okazji i zamieszczę jeszcze jeden przepis, w trochę nietypowej formie. - Innym dodatkiem do mięs, pasztetów lub serów, zwłaszcza pleśniowych, może być konfitura z szalotek lub cebuli. Wystarczy 5 czerwonych cebul lub 12 (najlepiej czerwonych) szalotek. Posiekać jedne lub drugie i dusić na oliwie 15 minut z dodatkiem 3 łyżek brązowego cukru. Dolewamy po pół szklanki wina (biorę białe wytrawne) i wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy przez 1 godzinę, aż płyn odparuje. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem balsamico, solą i pieprzem.




-
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy