Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kappes, Himmel un Ääd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1176302" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Kappes, Himmel un Ääd</strong></span></p><p>[ATTACH=full]66897[/ATTACH]</p><p>ok 10 dużych liści młodej kapusty, albo kapusty włoskiej.</p><p>800 g ziemniaków</p><p>1 kg jabłek</p><p>200 g cukru</p><p>100ml białego wina</p><p>garść mięty</p><p>30 g masła</p><p>ok 200 ml śmietany</p><p></p><p>1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę i chłodzimy.</p><p>2.Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy pestki i kroimy 1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy wino i cukier dodajemy pokrojone jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez 12 minut. Następnie podnosimy znacznie temparaturę w celu wyporowania płynu z garnka. Jabłka studzimy.</p><p>3.Liście kapusty mocno blanszujemy ( tak by były miekkie). W zależności od kapusty: 10 minut przy normalnej kapuście, 4 minuty przy włoskiej kapuscie.</p><p>4.Ostudzone ziemniaki i jabłka wraz z posiekaną miętą mieszamy przy okazji soląc do smaku.</p><p>5.Powstałe nadzienie zawijamy w kapuścianych listkach (tak jak przy gołąbkach) i układamy w żaroodpornym natłuszczonym masłem naczyniu. Polewamy to wszystko śmietaną (2/3 wysokości) .Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem.</p><p>6.Zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni przez 25 minut.</p><p>[ATTACH=full]66898[/ATTACH]</p><p>Ps. W orginalnym przepisie jabłka zostają rozgotowane na mus jabłkowy, jednak w moim wykonaniu starałem się by zachowały się w kawałkach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1176302, member: 140"] [SIZE=14][B]Kappes, Himmel un Ääd[/B][/SIZE] [ATTACH=full]66897[/ATTACH] ok 10 dużych liści młodej kapusty, albo kapusty włoskiej. 800 g ziemniaków 1 kg jabłek 200 g cukru 100ml białego wina garść mięty 30 g masła ok 200 ml śmietany 1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę i chłodzimy. 2.Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy pestki i kroimy 1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy wino i cukier dodajemy pokrojone jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez 12 minut. Następnie podnosimy znacznie temparaturę w celu wyporowania płynu z garnka. Jabłka studzimy. 3.Liście kapusty mocno blanszujemy ( tak by były miekkie). W zależności od kapusty: 10 minut przy normalnej kapuście, 4 minuty przy włoskiej kapuscie. 4.Ostudzone ziemniaki i jabłka wraz z posiekaną miętą mieszamy przy okazji soląc do smaku. 5.Powstałe nadzienie zawijamy w kapuścianych listkach (tak jak przy gołąbkach) i układamy w żaroodpornym natłuszczonym masłem naczyniu. Polewamy to wszystko śmietaną (2/3 wysokości) .Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem. 6.Zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni przez 25 minut. [ATTACH=full]66898[/ATTACH] Ps. W orginalnym przepisie jabłka zostają rozgotowane na mus jabłkowy, jednak w moim wykonaniu starałem się by zachowały się w kawałkach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Kappes, Himmel un Ääd
Top
Bottom