kapuściano brukselkowe cuś bigosopodobnego

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Ostatnio, kiedy lodówka nie oszałamiała zawartością a trzeba było coś wymyślić na obiad, zrobiłam to COŚ. Okazało się dobre, sycące, aż rodzinka zaczęła się domagać powtórek. Sama też będę jeszcze robic - z porcji jaką podaję wychodzi ok 3l dobrego jedzenia
icon_smile.gif


SKŁADNIKI:
ok 120 g smalcu
główka kapusty pekińskiej
2 pory
1kg brukselki
1 papryka
100g pasty pomidorowej
kminek
papryka ostra
sól
pieprz

Brukselkę pokroić na połówki i ugotować (np na parze). W czasie jak się gotuje, pokroić resztę kapustę, pory i paprykę. Wrzucić na rozgrzany smalec, podlać wodą po gotowaniu brukselki i dusić - kiedy kapusta zmięknie, wrzucić ugotowaną brukselkę, dodać kminku (tak konkretnie, z pol torebki), pozostałych przypraw i pasty pomidorowej. Podusić jeszcze chwilę i szamać.

We trójkę najedliśmy się tym bez żadnych dodatków, a jeszcze zostało na jutro
icon_smile.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ciekawe. Nie dosc, ze kapusta nie kiszona, to jeszcze pekinska!
To mi przypomnialo o kapuscie po bulgarsku. Sezon w pelni.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy