Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kapuśniak litewski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1603653" data-attributes="member: 10341"><p>Biblioteczka Poradnika Domowego propaguje broszurkę zatytułowaną &quot;Tanie gotowanie&quot;. Nie będę Was kusić cenami, ponieaż od ukazania się tej broszurki upłynęło trochę czasu, a ja dopiero dzisiaj skusiłam się na ugotowanie tego litewskiego specjału. Okazał się bzrdzo smaczny, więc polecam. Potrzebujemy </p><p> - 50 dkg wędzonki - co kt0o lubi, ja kupiłam chude żeberka</p><p></p><p> - 20 dkg kiszonej kapusty</p><p> - 20 dkg białej świeżej kapusty</p><p> - marchewka</p><p> - pietruszka</p><p> - 5 suszonych grzybów</p><p> - cebula</p><p> - łyżka mąki</p><p> - łyżka smalcu</p><p> - łyżka przecieru pomidorowego</p><p> - kilka ziaren pieprzu</p><p> - listek laurowy</p><p> - sl</p><p></p><p>Grzyby moczymy, najlepiej na noc, w 2 szklankach wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wędzonkę zalewamy 2,5 litra zimnej wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę i grzyby (z wodą). Wrzucamy ziarna pieprzu listek laurowy. Gotujemy 45 minut. W tym czasie siekamy kapustę kiszoną i drobno szatkujemy kapustę białą. Obie kapusty przekładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżkę smalcu i na małym ogniu gotu7jemy do miękkości, co powinno9 trwać 40 - 45 minut. Obrane cebule siekamy i podsmażamy ją na drugiej łyżce smalcu. Oprószamy cebulę mąką, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy do kapusty pod koniec gotowania. Mieszając, dusimy razem przez chwilę. Po 45 minutach gotowania wędzonki, przecedzamy wywar. Łączymy z kapustą. Grzyby i wędzo9nkę kroimy w bardzo drobne kawałki i również dodajemy do kapuśniaku. Na koniec przyprawiamy do smaku, według własnego gustu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1603653, member: 10341"] Biblioteczka Poradnika Domowego propaguje broszurkę zatytułowaną "Tanie gotowanie". Nie będę Was kusić cenami, ponieaż od ukazania się tej broszurki upłynęło trochę czasu, a ja dopiero dzisiaj skusiłam się na ugotowanie tego litewskiego specjału. Okazał się bzrdzo smaczny, więc polecam. Potrzebujemy - 50 dkg wędzonki - co kt0o lubi, ja kupiłam chude żeberka - 20 dkg kiszonej kapusty - 20 dkg białej świeżej kapusty - marchewka - pietruszka - 5 suszonych grzybów - cebula - łyżka mąki - łyżka smalcu - łyżka przecieru pomidorowego - kilka ziaren pieprzu - listek laurowy - sl Grzyby moczymy, najlepiej na noc, w 2 szklankach wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wędzonkę zalewamy 2,5 litra zimnej wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę i grzyby (z wodą). Wrzucamy ziarna pieprzu listek laurowy. Gotujemy 45 minut. W tym czasie siekamy kapustę kiszoną i drobno szatkujemy kapustę białą. Obie kapusty przekładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżkę smalcu i na małym ogniu gotu7jemy do miękkości, co powinno9 trwać 40 - 45 minut. Obrane cebule siekamy i podsmażamy ją na drugiej łyżce smalcu. Oprószamy cebulę mąką, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy do kapusty pod koniec gotowania. Mieszając, dusimy razem przez chwilę. Po 45 minutach gotowania wędzonki, przecedzamy wywar. Łączymy z kapustą. Grzyby i wędzo9nkę kroimy w bardzo drobne kawałki i również dodajemy do kapuśniaku. Na koniec przyprawiamy do smaku, według własnego gustu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kapuśniak litewski
Bottom