Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kapuśniak na żeberkach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1514567" data-attributes="member: 10341"><p>Znalazłam ten przepis w broszurce zatytułowanej &quot;Wielkanoc&quot;, wydanej przez &quot;Fakt&quot; i Winiary, jako danie na świąteczny obiad. Kto chce, niech zrobi na Święta. Ja ugotowałam ją w dzień powszedni. Sadząc po ilości składników, zupy wystarcza dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 30 dkg żeberek wieprzowych</p><p>- 1/2 kapusty (wzięłam pół średniej główki - nie pamiętam ile ważyła)</p><p>- 2 marchewki</p><p>- pietruszka</p><p>- kawałek selera (pół średniego, bo bardzo zmniejsza się po obraniu)</p><p>- 4 ziemniaki </p><p>- 1/2 papryki (ja lubię czerwoną)</p><p>- cebula (średnia, biała - może być też zwykła)</p><p>- pęczek natki </p><p>- olej (ja dodaję jeszcze masła, tak w proporcji 1:1)</p><p>- 2 liście laurowe</p><p>- 6 ziaren ziela angielskiego</p><p>- kminek (jak &quot;familia&quot; nie lubi, to dać symbolicznie)</p><p>- mielona słodka papryka</p><p>- sól</p><p>- pieprz</p><p></p><p>Żeberka myjemy i dzielimy na porcje. Zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy pół godziny.</p><p>Natkę płuczemy, osuszamy i połowę siekamy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki - tylko ziemniaki w kostkę. Warzywa oraz 2 gałązki natki dodajemy do mięsa.</p><p>Kapustę szatkujemy, paprykę płuczemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Obraną cebulę siekamy i szklimy na 2 łyżkach tłuszczu. Wsypujemy łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i pół łyżeczki kminku (według mnie niezbędny, inni mogą zmniejszyć tę ilość do szczypty). Dokładamy kapustę oraz paprykę i smażymy mniej więcej 5 minut na średnim ogniu. Radzę mieszać od czasu do czasu, żeby nie przywarło do dna. </p><p>Mięso wyjmujemy z zupy, obieramy z kości i kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy razem z kapustą i papryką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy następne pół godziny. Do garnka wsypujemy połowę posiekanej natki i mieszamy. Podajemy ozdobioną pozostałą natką. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1514567, member: 10341"] Znalazłam ten przepis w broszurce zatytułowanej "Wielkanoc", wydanej przez "Fakt" i Winiary, jako danie na świąteczny obiad. Kto chce, niech zrobi na Święta. Ja ugotowałam ją w dzień powszedni. Sadząc po ilości składników, zupy wystarcza dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 30 dkg żeberek wieprzowych - 1/2 kapusty (wzięłam pół średniej główki - nie pamiętam ile ważyła) - 2 marchewki - pietruszka - kawałek selera (pół średniego, bo bardzo zmniejsza się po obraniu) - 4 ziemniaki - 1/2 papryki (ja lubię czerwoną) - cebula (średnia, biała - może być też zwykła) - pęczek natki - olej (ja dodaję jeszcze masła, tak w proporcji 1:1) - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - kminek (jak "familia" nie lubi, to dać symbolicznie) - mielona słodka papryka - sól - pieprz Żeberka myjemy i dzielimy na porcje. Zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy pół godziny. Natkę płuczemy, osuszamy i połowę siekamy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki - tylko ziemniaki w kostkę. Warzywa oraz 2 gałązki natki dodajemy do mięsa. Kapustę szatkujemy, paprykę płuczemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Obraną cebulę siekamy i szklimy na 2 łyżkach tłuszczu. Wsypujemy łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i pół łyżeczki kminku (według mnie niezbędny, inni mogą zmniejszyć tę ilość do szczypty). Dokładamy kapustę oraz paprykę i smażymy mniej więcej 5 minut na średnim ogniu. Radzę mieszać od czasu do czasu, żeby nie przywarło do dna. Mięso wyjmujemy z zupy, obieramy z kości i kroimy w kawałki. Dodajemy do zupy razem z kapustą i papryką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy następne pół godziny. Do garnka wsypujemy połowę posiekanej natki i mieszamy. Podajemy ozdobioną pozostałą natką. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kapuśniak na żeberkach
Bottom