Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kapuśniak po słoweńsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 816373" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam dawno temu w &quot;Potrawach z różnych stron świata&quot; M. Halbańskiego. Robię ten kapuśniak zimą, bardzo odpowiada mi jego wędzonkowy smak.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg kwaszonej kapusty</p><p>15 dkg suchej fasoli</p><p>25 dkg ziemniaków</p><p>25 dkg surowego wędzonego boczku</p><p>5 dkg smalcu</p><p>cebula</p><p>łyżka mąki</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>liść laurowy</p><p>kilka ziaren pieprzu</p><p>2 łyżki śmietany (22%)</p><p>sól</p><p></p><p>Wypłukaną fasolę moczymy przez 12 godzin w 1,5 l zimnej wody i gotujemy z boczkiem w wodzie, w której się moczyła. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę w małej ilości wody, do miękkości, dodając liść laurowy i ziarna pieprzu. Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i smalcu robimy rumianą zasmażkę i dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Gdy fasola i mięso są miękkie, fasolę przecieramy przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek kroimy w kostkę. Do przetartej zupy z mięsem dodać kapustę i zagotować. Przed podaniem wlać do zupy śmietanę i włożyć osobno ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.</p><p>Zupa jest tak sycąca, że wystarczy podać po niej deser, np. <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27278" target="_blank">naleśniki po węgiersku</a> i mamy pełny obiad.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 816373, member: 10341"] Przepis znalazłam dawno temu w "Potrawach z różnych stron świata" M. Halbańskiego. Robię ten kapuśniak zimą, bardzo odpowiada mi jego wędzonkowy smak. [B]Składniki[/B] 30 dkg kwaszonej kapusty 15 dkg suchej fasoli 25 dkg ziemniaków 25 dkg surowego wędzonego boczku 5 dkg smalcu cebula łyżka mąki 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren pieprzu 2 łyżki śmietany (22%) sól Wypłukaną fasolę moczymy przez 12 godzin w 1,5 l zimnej wody i gotujemy z boczkiem w wodzie, w której się moczyła. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę w małej ilości wody, do miękkości, dodając liść laurowy i ziarna pieprzu. Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i smalcu robimy rumianą zasmażkę i dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Gdy fasola i mięso są miękkie, fasolę przecieramy przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek kroimy w kostkę. Do przetartej zupy z mięsem dodać kapustę i zagotować. Przed podaniem wlać do zupy śmietanę i włożyć osobno ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa jest tak sycąca, że wystarczy podać po niej deser, np. [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27278"]naleśniki po węgiersku[/URL] i mamy pełny obiad. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kapuśniak po słoweńsku
Top
Bottom