Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kapuśniak po słoweńsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1341398" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kapuśniak po słoweńsku</strong></p><p></p><p>Źródło - Maciej E. Halbański Potrawy z różnych stron świata Watra 1984</p><p></p><p>Składniki:</p><p>300 g kiszonej kapusty</p><p>150 g fasoli</p><p>250 g ziemniaków</p><p>250 g surowego wędzonego boczku</p><p>50 g smalcu</p><p>cebula</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>liść laurowy, kilka ziaren pieprzu</p><p>2 łyżki śmietany, sól</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Namoczoną na 12 godzin fasolę ugotować z boczkiem w wodzie, w której się moczyła (1,5 l).</p><p>W drugim naczyniu gotować kapustę w małej ilości wody z listkiem laurowym i pieprzem.</p><p>Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę i dodać ją do ugotowanej kapusty.</p><p>Miękką fasolę przetrzeć przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek pokroić w kostkę. Dodać kapustę i zagotować.</p><p>Przed podaniem wlać śmietanę i włożyć osobno ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Fasolę ugotowałam z cząbrem (bo część była mi potrzebna do innej potrawy), a boczek z kapustą.</p><p>Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam pod koniec gotowania zupy.</p><p>Przepis nie określał ilości mąki do zasmażki, więc wzięłam jedną płaską łyżkę.</p><p>Cebulę odruchowo udusiłam na oleju, zamiast na smalcu.</p><p>Fasoli nie przecierałam. Zrezygnowałam też z dodatku śmietany. Składniki dałam tradycyjnie na oko, bez ważenia.</p><p>Dobra, sycąca zupa, wystarczająca w pełni za cały posiłek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76803[/ATTACH]</p><p></p><p>Jako, że wyglądała nieco buro, dla ożywienia kolorytu na talerzach posypałam ją posiekaną natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1341398, member: 1024"] [B]Kapuśniak po słoweńsku[/B] Źródło - Maciej E. Halbański Potrawy z różnych stron świata Watra 1984 Składniki: 300 g kiszonej kapusty 150 g fasoli 250 g ziemniaków 250 g surowego wędzonego boczku 50 g smalcu cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy, kilka ziaren pieprzu 2 łyżki śmietany, sól Wykonanie: Namoczoną na 12 godzin fasolę ugotować z boczkiem w wodzie, w której się moczyła (1,5 l). W drugim naczyniu gotować kapustę w małej ilości wody z listkiem laurowym i pieprzem. Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę i dodać ją do ugotowanej kapusty. Miękką fasolę przetrzeć przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek pokroić w kostkę. Dodać kapustę i zagotować. Przed podaniem wlać śmietanę i włożyć osobno ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Moje uwagi: Fasolę ugotowałam z cząbrem (bo część była mi potrzebna do innej potrawy), a boczek z kapustą. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam pod koniec gotowania zupy. Przepis nie określał ilości mąki do zasmażki, więc wzięłam jedną płaską łyżkę. Cebulę odruchowo udusiłam na oleju, zamiast na smalcu. Fasoli nie przecierałam. Zrezygnowałam też z dodatku śmietany. Składniki dałam tradycyjnie na oko, bez ważenia. Dobra, sycąca zupa, wystarczająca w pełni za cały posiłek. [ATTACH=full]76803[/ATTACH] Jako, że wyglądała nieco buro, dla ożywienia kolorytu na talerzach posypałam ją posiekaną natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kapuśniak po słoweńsku
Top
Bottom