Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1479787" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - Kuchnia polska regionalna (Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne rejony)</p><p> pod red. I. Gumowskiej Wyd. &quot;Stopka&quot; Łomża 1992</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>20 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa (u mnie 45 dag chudej łopatki)</p><p>pół litra kapusty kwaszonej (dałam razem z sokiem)</p><p>1/3 szklanki kaszy jęczmiennej (dałam mazurską)</p><p>6 dag słoniny</p><p>cebula </p><p>2 ziarnka ziela angielskiego (u mnie trzy)</p><p>szczypta nasion kminku lub kopru (dałam czubatą łyżeczkę mielonego kminku)</p><p>u mnie jeszcze sól i pieprz do smaku oraz mały listek laurowy</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Żeberka lub inne mięso podgotować z dodatkiem 1,5 l wody i wsypanej do niej kaszy.</p><p>Ja pokroiłam mięso w kostkę, usmażyłam na wytopionym ze słoniny smalcu i dopiero wtedy zalałam wodą.</p><p>Na skwarkach podsmażyłam na złoto posiekaną cebulę.</p><p>Do podgotowanej kaszy dodać kapustę i przyprawy, ugotować do miękkości.</p><p>Okrasić cebulą usmażoną na słoninie. </p><p>Można dodatkowo zagęścić zupę dodając do stopionej słoniny łyżkę mąki, ale u mnie nie było takiej potrzeby, zupa wyszła na tyle gęsta,</p><p>że dolewałam wody.</p><p>Jeśli gotujemy zupę na żeberkach, trzeba mięso wyjąć, obrać od kości i włożyć z powrotem do kapuśniaku.</p><p>Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.</p><p></p><p></p><p>Mimo zaledwie kilku składników, zupa jest zadziwiająco smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1479787, member: 1024"] [B]Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną[/B] Źródło przepisu - Kuchnia polska regionalna (Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne rejony) pod red. I. Gumowskiej Wyd. "Stopka" Łomża 1992 [B]Składniki:[/B] 20 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa (u mnie 45 dag chudej łopatki) pół litra kapusty kwaszonej (dałam razem z sokiem) 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej (dałam mazurską) 6 dag słoniny cebula 2 ziarnka ziela angielskiego (u mnie trzy) szczypta nasion kminku lub kopru (dałam czubatą łyżeczkę mielonego kminku) u mnie jeszcze sól i pieprz do smaku oraz mały listek laurowy [B]Wykonanie:[/B] Żeberka lub inne mięso podgotować z dodatkiem 1,5 l wody i wsypanej do niej kaszy. Ja pokroiłam mięso w kostkę, usmażyłam na wytopionym ze słoniny smalcu i dopiero wtedy zalałam wodą. Na skwarkach podsmażyłam na złoto posiekaną cebulę. Do podgotowanej kaszy dodać kapustę i przyprawy, ugotować do miękkości. Okrasić cebulą usmażoną na słoninie. Można dodatkowo zagęścić zupę dodając do stopionej słoniny łyżkę mąki, ale u mnie nie było takiej potrzeby, zupa wyszła na tyle gęsta, że dolewałam wody. Jeśli gotujemy zupę na żeberkach, trzeba mięso wyjąć, obrać od kości i włożyć z powrotem do kapuśniaku. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Mimo zaledwie kilku składników, zupa jest zadziwiająco smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną*
Bottom