Kapuśniak
- nieco inaczej.
1 malutka główka kapusty białej
1 papryka czerwona
kilka ziemniaków
1 marchew
1/4 szklanki soku pomidorowego (ale niekoniecznie)
bulion
olej do smażenia
przyprawy wedle gustu - ja daję tylko te podstawowe: sól, pieprz, paprykę mieloną... można dać majeranek jak ktoś lubi
Kapustę i paprykę kroimy w cienkie paski.
Ziemniaki obieramy i tniemy w kostkę - marchew natomiast w talarki.
Warzywa te smażymy na oleju - tak by kapusta była przyrumieniona.
Wszystko to (razem z olejem na którym smażyliśmy warzywa) przekładamy do bulionu. Dodajemy sok pomidorowy i gotujemy do miękkości.
Doprawiamy do smaku.
To jedna z moich ulubionych zup
- nieco inaczej.
1 malutka główka kapusty białej
1 papryka czerwona
kilka ziemniaków
1 marchew
1/4 szklanki soku pomidorowego (ale niekoniecznie)
bulion
olej do smażenia
przyprawy wedle gustu - ja daję tylko te podstawowe: sól, pieprz, paprykę mieloną... można dać majeranek jak ktoś lubi
Kapustę i paprykę kroimy w cienkie paski.
Ziemniaki obieramy i tniemy w kostkę - marchew natomiast w talarki.
Warzywa te smażymy na oleju - tak by kapusta była przyrumieniona.
Wszystko to (razem z olejem na którym smażyliśmy warzywa) przekładamy do bulionu. Dodajemy sok pomidorowy i gotujemy do miękkości.
Doprawiamy do smaku.
To jedna z moich ulubionych zup
