Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kapusta kiszona z buraczkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1615419" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kapusta kiszona z buraczkami</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - Ina Łukasik, Agnieszka Sado &quot;Kuchnia rosyjska&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>4 kg kapusty</p><p>2 - 3 buraki</p><p>3 - 4 ząbki czosnku</p><p>1 -2 pietruszki</p><p>1 mała papryczka (dałam chili)</p><p>korzeń chrzanu</p><p>2 l wody</p><p>3 -4 łyżki cukru</p><p>3 łyżki soli</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Kapustę pokroić na spore kawałki (ja użyłam drobno poszatkowanej).</p><p>Buraki pokroić w kostkę (ja w duże słupki), posiekać pietruszkę, czosnek i papryczkę, zetrzeć korzeń chrzanu.</p><p>Wymieszać, zalać wodą z dodatkiem cukru i soli, zagotować, przecedzić wywar, przestudzić, zalać kapustę.</p><p>Obciążyć. Na dwie doby zostawić w temperaturze pokojowej, a potem przestawić w chłodne miejsce.</p><p>Ja zapakowałam ją do słoja 4,5 l wstawionego do dużego garnka, by wypływający sok nie zabarwił wszystkiego na buraczkowo i dwa razy dziennie przebijałam ją trzonkiem drewnianej łyżki w kilku miejscach do dna. Po 5 - 6 dniach kapusta nadaje się do jedzenia. Moja, drobno poszatkowana, ukisiła się wcześniej, już po trzech dniach. </p><p>Nie miałam w domu korzenia chrzanu, więc do przestudzonej zalewy dodałam sporą łychę chrzanu ze słoika, bez śmietany, mleka w proszku i zagęstników.</p><p>Do następnej porcji przywiozłam już chrzan z działki.</p><p>Kapusta wyszła bardzo smaczna. </p><p>Podałam ją dziś na obiad, dodając do niej jabłko, czerwoną cebulę, garść sparzonej, suszonej żurawiny, łyżeczkę syropu klonowego i łyżkę oliwy. </p><p></p><p>[ATTACH=full]95571[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1615419, member: 1024"] [B]Kapusta kiszona z buraczkami[/B] Źródło przepisu - Ina Łukasik, Agnieszka Sado "Kuchnia rosyjska" [B]Składniki:[/B] 4 kg kapusty 2 - 3 buraki 3 - 4 ząbki czosnku 1 -2 pietruszki 1 mała papryczka (dałam chili) korzeń chrzanu 2 l wody 3 -4 łyżki cukru 3 łyżki soli [B]Wykonanie:[/B] Kapustę pokroić na spore kawałki (ja użyłam drobno poszatkowanej). Buraki pokroić w kostkę (ja w duże słupki), posiekać pietruszkę, czosnek i papryczkę, zetrzeć korzeń chrzanu. Wymieszać, zalać wodą z dodatkiem cukru i soli, zagotować, przecedzić wywar, przestudzić, zalać kapustę. Obciążyć. Na dwie doby zostawić w temperaturze pokojowej, a potem przestawić w chłodne miejsce. Ja zapakowałam ją do słoja 4,5 l wstawionego do dużego garnka, by wypływający sok nie zabarwił wszystkiego na buraczkowo i dwa razy dziennie przebijałam ją trzonkiem drewnianej łyżki w kilku miejscach do dna. Po 5 - 6 dniach kapusta nadaje się do jedzenia. Moja, drobno poszatkowana, ukisiła się wcześniej, już po trzech dniach. Nie miałam w domu korzenia chrzanu, więc do przestudzonej zalewy dodałam sporą łychę chrzanu ze słoika, bez śmietany, mleka w proszku i zagęstników. Do następnej porcji przywiozłam już chrzan z działki. Kapusta wyszła bardzo smaczna. Podałam ją dziś na obiad, dodając do niej jabłko, czerwoną cebulę, garść sparzonej, suszonej żurawiny, łyżeczkę syropu klonowego i łyżkę oliwy. [ATTACH=full]95571[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Kapusta kiszona z buraczkami
Top
Bottom