Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kapusta na kwaśno gęstowana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 852706" data-attributes="member: 10341"><p>Z okazji Tygodnia Kuchni Staropolskiej ja też rozpoczęłam gotowanie od kapusty, ale nie od bigosu. Przepis pochodzi od M. Monatowej z jej Uniwersalnej Książki Kucharskiej z początku lat 30. Kapustę w ten sposób gotuję od bardzo dawna, przepis jest łatwy i niezawodny. Trochę go zmodyfikowałam, więc podam wersję oryginalną i moje poprawki. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>główka białej kapusty, im młodsza tym lepsza</p><p>10 dkg słoninki albo 2 - 3 łyżki masła</p><p>1 - 2 cebule albo pęczek dymki ze szczypiorem</p><p>sól, pieprz</p><p>ocet zwykły, winny. owocowy albo sok z cytryny ( do wyboru)</p><p>cukier do smaku</p><p>koperek</p><p></p><p>W kapuście usuwamy wierzchnie liście, przy młodej można je zostawić i drobno pokrojone dać na spód garnka. Uszatkowaną kapustę solimy. U M. Monatowej po posoleniu ma puścić sok, po czym wycisnąć ją mocno i zagotować parę razy w kipiącej wodzie. Ja kapustę tylko umiarkowanie solę, pozostawiając sobie możliwość dosolenia podczas dosmaczania. Nie gotuję jej w wodzie. Jeśli robię na słonince, to drobno kroję ją w kosteczkę i przesmażam na biało z posiekaną cebulką. Dzisiaj robiłam na maśle. Do przesmażonej cebulki z tłuszczem dodaję porcjami kapustę, mieszam dobrze do dna i pozwalam przez chwilę tej warstwie się pogotować na bardzo małym ogniu. Po chwili dodaję następną porcję, mieszam i znów to samo aż do wyczerpania całej kapusty. Mam wtedy gwarancję, że cała kapusta jest dobrze wymieszana z tłuszczem i cebulką. Kapusty niczym nie podlewam, ani wodą, ani bulionem. Sama puści trochę soku podczas duszenia, co ją chroni przed przypaleniem. Garnek przykrywam i na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, duszę kapustę do miękkości. </p><p>Wtedy dodaję do smaku ocet (ja używam zwykłego, spirytusowego, ale można wybierać w octach wymienionych w składnikach, co komu odpowiada). Przez chwilę gotuję, próbuję i dosmaczam cukrem. Kapusta ma mieć &quot;winny&quot;, kwaśno-słodki smak. Doprawiam jeszcze jak trzeba solą, na pewno trochę pieprzem i pozwalam jej jeszcze dusić się przez 5 - 10 minut. Gdyby było mało octu lub cukru, uzupełnić. Kapusty nie podprawiamy mąką, jest dostatecznie gęsta. Wsypujemy posiekany koperek i podajemy do mięsa albo samą (jeśli młoda) z młodymi ziemniakami.</p><p>Jak napisała M. Monatowa - taka kapusta jest wyborna.</p><p> Dodam jeszcze, że można zaraz na początku duszenia włożyć do kapusty parę obranych, uduszonych pomidorów lub rozgotowanych ma marmoladę jabłek. Też jest bardzo smaczna, a według pani Monatowej - jeszcze smaczniejsza. Ja robiłam ją dzisiaj bez tych dodatków, bo to nie sezon na pomidory, a z jabłkami ma dla mnie zupełnie inny smak.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 852706, member: 10341"] Z okazji Tygodnia Kuchni Staropolskiej ja też rozpoczęłam gotowanie od kapusty, ale nie od bigosu. Przepis pochodzi od M. Monatowej z jej Uniwersalnej Książki Kucharskiej z początku lat 30. Kapustę w ten sposób gotuję od bardzo dawna, przepis jest łatwy i niezawodny. Trochę go zmodyfikowałam, więc podam wersję oryginalną i moje poprawki. [B]Składniki [/B]główka białej kapusty, im młodsza tym lepsza 10 dkg słoninki albo 2 - 3 łyżki masła 1 - 2 cebule albo pęczek dymki ze szczypiorem sól, pieprz ocet zwykły, winny. owocowy albo sok z cytryny ( do wyboru) cukier do smaku koperek W kapuście usuwamy wierzchnie liście, przy młodej można je zostawić i drobno pokrojone dać na spód garnka. Uszatkowaną kapustę solimy. U M. Monatowej po posoleniu ma puścić sok, po czym wycisnąć ją mocno i zagotować parę razy w kipiącej wodzie. Ja kapustę tylko umiarkowanie solę, pozostawiając sobie możliwość dosolenia podczas dosmaczania. Nie gotuję jej w wodzie. Jeśli robię na słonince, to drobno kroję ją w kosteczkę i przesmażam na biało z posiekaną cebulką. Dzisiaj robiłam na maśle. Do przesmażonej cebulki z tłuszczem dodaję porcjami kapustę, mieszam dobrze do dna i pozwalam przez chwilę tej warstwie się pogotować na bardzo małym ogniu. Po chwili dodaję następną porcję, mieszam i znów to samo aż do wyczerpania całej kapusty. Mam wtedy gwarancję, że cała kapusta jest dobrze wymieszana z tłuszczem i cebulką. Kapusty niczym nie podlewam, ani wodą, ani bulionem. Sama puści trochę soku podczas duszenia, co ją chroni przed przypaleniem. Garnek przykrywam i na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, duszę kapustę do miękkości. Wtedy dodaję do smaku ocet (ja używam zwykłego, spirytusowego, ale można wybierać w octach wymienionych w składnikach, co komu odpowiada). Przez chwilę gotuję, próbuję i dosmaczam cukrem. Kapusta ma mieć "winny", kwaśno-słodki smak. Doprawiam jeszcze jak trzeba solą, na pewno trochę pieprzem i pozwalam jej jeszcze dusić się przez 5 - 10 minut. Gdyby było mało octu lub cukru, uzupełnić. Kapusty nie podprawiamy mąką, jest dostatecznie gęsta. Wsypujemy posiekany koperek i podajemy do mięsa albo samą (jeśli młoda) z młodymi ziemniakami. Jak napisała M. Monatowa - taka kapusta jest wyborna. Dodam jeszcze, że można zaraz na początku duszenia włożyć do kapusty parę obranych, uduszonych pomidorów lub rozgotowanych ma marmoladę jabłek. Też jest bardzo smaczna, a według pani Monatowej - jeszcze smaczniejsza. Ja robiłam ją dzisiaj bez tych dodatków, bo to nie sezon na pomidory, a z jabłkami ma dla mnie zupełnie inny smak. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Kapusta na kwaśno gęstowana
Bottom