- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Trochę dla siebie, ku pamięci. A może ktoś skorzysta...
1 kg kiszonej kapusty
1 niewielka marchewka
250g białej drobnej fasolki
50g suszonych grzybów
2-3 cebule
olej
liście laurowe, ziele angielskie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku'
Fasolę i grzyby namoczyć na noc, ugotować osobno do miękkości (fasoli nie rozgotować).
Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna, obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić.
Zalać świeżą wodą, tak do połowy kapusty, dodać liście laurowe, ziele angielskie, startą marchewkę, gotować ok. 30 minut.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na oleju. U mnie oleju jest dość dużo, bo lubię kiedy kapusta jest tłuściutka.
Odcedzić (wodę z grzybów zachować np. do zupy), grzyby posiekać, wszystko dodać do kapusty, gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
Zostawić aż wystygnie i gotować jeszcze raz ok. 20 minut.
Najlepiej smakuje kiedy jest przygotowana 2 dni przed Wigilią.
1 kg kiszonej kapusty
1 niewielka marchewka
250g białej drobnej fasolki
50g suszonych grzybów
2-3 cebule
olej
liście laurowe, ziele angielskie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku'
Fasolę i grzyby namoczyć na noc, ugotować osobno do miękkości (fasoli nie rozgotować).
Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna, obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić.
Zalać świeżą wodą, tak do połowy kapusty, dodać liście laurowe, ziele angielskie, startą marchewkę, gotować ok. 30 minut.
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na oleju. U mnie oleju jest dość dużo, bo lubię kiedy kapusta jest tłuściutka.
Odcedzić (wodę z grzybów zachować np. do zupy), grzyby posiekać, wszystko dodać do kapusty, gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
Zostawić aż wystygnie i gotować jeszcze raz ok. 20 minut.
Najlepiej smakuje kiedy jest przygotowana 2 dni przed Wigilią.
Ostatnią edycję dokonał moderator: