Przepis powtarzam, pochodzi ze "Smaków i aromatów". Nie pytajcie, ile wychodzi słoików, bo kładłam je do słoi różnej wielkości, a póżniej część rozdałam. Teraz daję tylko przepis.
Składniki
2 kg czerwonej kapusty
1 kg jabłek
1/2 kg twardych gruszek
1/2 kg śliwek
1/3 kg cebuli (jakieś 35 dkg)
Zalewa
2 litry wody
1/2 szklanki octu 10 %
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kminku
Kapustę poszatkować i obgotować przez 2 minuty. Odcedzić i wymieszać z pokrojonymi w grube słupki owocami i cebulą. Teraz zagotowujemy wodę z cukrem, solą i kminkiem, dodając na końcu ocet. Ogień wyłączamy i dodajemy kapustę z dodatkami, mieszamy i nakładamy do słoików, lekko ugniatając. Pasteryzujemy od 15 do 30 minut, zależnie od wielkości słoika.
Składniki
2 kg czerwonej kapusty
1 kg jabłek
1/2 kg twardych gruszek
1/2 kg śliwek
1/3 kg cebuli (jakieś 35 dkg)
Zalewa
2 litry wody
1/2 szklanki octu 10 %
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kminku
Kapustę poszatkować i obgotować przez 2 minuty. Odcedzić i wymieszać z pokrojonymi w grube słupki owocami i cebulą. Teraz zagotowujemy wodę z cukrem, solą i kminkiem, dodając na końcu ocet. Ogień wyłączamy i dodajemy kapustę z dodatkami, mieszamy i nakładamy do słoików, lekko ugniatając. Pasteryzujemy od 15 do 30 minut, zależnie od wielkości słoika.
Ostatnią edycję dokonał moderator: