Kapusta z owocami na zimę

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis powtarzam, pochodzi ze "Smaków i aromatów". Nie pytajcie, ile wychodzi słoików, bo kładłam je do słoi różnej wielkości, a póżniej część rozdałam. Teraz daję tylko przepis.
Składniki
2 kg czerwonej kapusty
1 kg jabłek
1/2 kg twardych gruszek
1/2 kg śliwek
1/3 kg cebuli (jakieś 35 dkg)

Zalewa
2 litry wody
1/2 szklanki octu 10 %
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kminku

Kapustę poszatkować i obgotować przez 2 minuty. Odcedzić i wymieszać z pokrojonymi w grube słupki owocami i cebulą. Teraz zagotowujemy wodę z cukrem, solą i kminkiem, dodając na końcu ocet. Ogień wyłączamy i dodajemy kapustę z dodatkami, mieszamy i nakładamy do słoików, lekko ugniatając. Pasteryzujemy od 15 do 30 minut, zależnie od wielkości słoika.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
kapusta z gruszkami i śliwkami? O kurcze - brzmi intrygująco
gruebel_2.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Melduję, że modra kapustka zawekowana!
Już nawet jedzona (tempo wynika z zaplanowanego wyjazdu na urop, a dwa tygodnie ciekawości to dla mnie zbyt dużo...). Odpowiada mi jej łagodny smak.
Dzięki za przepisik.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wow!
Pomyslalam od razu o kapuscie kiszonej z jablkami w beczkach.

Owoce obierac?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Niekoniecznie, bo mogą się rozpaść podczas wekowania. Ja mam "fioła" na punkcie obierania wszystkiego, więc poprosiłam o nierozgotowujące się jabłka i gruszki w warzywniaku i obrałam je. Wyszły w sam raz. Jeśli nie masz takiej możliwości wyboru, to lepiej zostawić ze skórką.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy