Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kapusta zapiekana z mięsem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 813450" data-attributes="member: 10341"><p>Nie wiem czy można to nazwać zapiekanką, czy daniem jednogarnkowym. Zdecydowałam się na zapiekankę. Przepis, jak to zwykle u mnie, wypróbowany z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Doskonale nadaje się do roli głównego dania obiadowego w zimowe dni. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>główka kapusty cukrowej około 1 kg (niezbyt ścisła)</p><p>3 łyżki smalcu</p><p>2 cebule drobniutko posiekane</p><p>50 dkg mięsa mielonego (może być mieszane wołowo-wieprzowe)</p><p>25 dkg chudej wieprzowiny pokrojonej w niezbyt drobną kostkę</p><p>1 ścięta łyżka kminku</p><p>kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>6 - 8 cieniutkich plasterków surowego boczku</p><p>tłuszcz do formy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Kapustę czyścimy z nadpsutych czy też zwiędłych liści, wycinamy dość głęboko głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy na 15 minut do lekko osolonej wrzącej wody. Kapustę osączamy i gdy lekko przestygnie, zdejmujemy ostrożnie (by ich nie poszarpać) 12 liści. Resztę kapusty drobniutko siekamy. W 2 łyżkach smalcu przesmażamy na niezbyt silnym ogniu, przez około 20 minut: drobniutko posiekane cebule, mięso mielone i wieprzowinę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy posiekaną kapustę, kminek, soli i pieprzu do smaku, wreszcie kieliszek wina.</p><p>Po dodaniu wina dusimy masę mięsno-kapuścianą na małym ogniu przez 15 minut. Ogniotrwałą formę do zapiekania dokładnie natłuszczamy, wykładamy 6 liśćmi kapusty. Nakładamy równomiernie masę mięsno-kapuścianą, przykrywamy pozostałymi 6 liśćmi kapusty, na które kładziemy plasterki boczku. Po skropieniu całości łyżką ciepłego smalcu, zapiekankę wsuwamy do średnio gorącego (180 st.) piekarnika na 50 - 60 minut. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody lub puree.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 813450, member: 10341"] Nie wiem czy można to nazwać zapiekanką, czy daniem jednogarnkowym. Zdecydowałam się na zapiekankę. Przepis, jak to zwykle u mnie, wypróbowany z miesięcznika "Ty i Ja". Doskonale nadaje się do roli głównego dania obiadowego w zimowe dni. [B]Składniki [/B]główka kapusty cukrowej około 1 kg (niezbyt ścisła) 3 łyżki smalcu 2 cebule drobniutko posiekane 50 dkg mięsa mielonego (może być mieszane wołowo-wieprzowe) 25 dkg chudej wieprzowiny pokrojonej w niezbyt drobną kostkę 1 ścięta łyżka kminku kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 6 - 8 cieniutkich plasterków surowego boczku tłuszcz do formy sól, pieprz Kapustę czyścimy z nadpsutych czy też zwiędłych liści, wycinamy dość głęboko głąb i tak przygotowaną główkę wkładamy na 15 minut do lekko osolonej wrzącej wody. Kapustę osączamy i gdy lekko przestygnie, zdejmujemy ostrożnie (by ich nie poszarpać) 12 liści. Resztę kapusty drobniutko siekamy. W 2 łyżkach smalcu przesmażamy na niezbyt silnym ogniu, przez około 20 minut: drobniutko posiekane cebule, mięso mielone i wieprzowinę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso nabierze koloru, dodajemy posiekaną kapustę, kminek, soli i pieprzu do smaku, wreszcie kieliszek wina. Po dodaniu wina dusimy masę mięsno-kapuścianą na małym ogniu przez 15 minut. Ogniotrwałą formę do zapiekania dokładnie natłuszczamy, wykładamy 6 liśćmi kapusty. Nakładamy równomiernie masę mięsno-kapuścianą, przykrywamy pozostałymi 6 liśćmi kapusty, na które kładziemy plasterki boczku. Po skropieniu całości łyżką ciepłego smalcu, zapiekankę wsuwamy do średnio gorącego (180 st.) piekarnika na 50 - 60 minut. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody lub puree. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kapusta zapiekana z mięsem
Top
Bottom